Ρωσία: Η σύζυγος του Βλαντιμίρ Καρά Μουρζά φοβάται για τη ζωή του

Ρωσία: Η σύζυγος του Βλαντιμίρ Καρά Μουρζά φοβάται για τη ζωή του

«Η κατάσταση της υγείας του θα επιδεινωθεί φυσικά στην παρούσα κατάσταση... Χρησιμοποιούν αυτά τα κελιά ως μέθοδο βασανιστηρίων» σχολιάζει η Ευγενία Καρά Μουρζά μετά τη μεταφορά του σε «σωφρονιστική αποικία»

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύζυγος του φυλακισμένου Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Καρά Μούρζα, ο οποίος πάσχει από νευρική διαταραχή έχοντας επιζήσει από δύο απόπειρες δολοφονίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι φοβάται για τη ζωή του μετά τη μεταφορά του από τη Μόσχα σε «σωφρονιστική αποικία» της Σιβηρίας.

Ο Καρά Μούρζα, 42 ετών, πάσχει από μια πάθηση που ονομάζεται πολυνευροπάθεια, η οποία του αφαιρεί την αίσθηση στα άκρα, χωρίς αντιμετώπιση με φάρμακα και άσκηση.

Η σύζυγός του, Ευγενία, δήλωσε ότι η άσκηση είναι πλέον αδύνατη γι′ αυτόν σε ένα κελί περιορισμένων διαστάσεων, επιπλωμένο με ένα κρεβάτι και ένα σκαμνί, όπου κρατείται από τον Σεπτέμβριο.

«Η κατάσταση της υγείας του θα επιδεινωθεί φυσικά στην παρούσα κατάσταση… Χρησιμοποιούν αυτά τα κελιά ως μέθοδο βασανιστηρίων», δήλωσε κατά τη διάρκεια τελετής στη Βουλή των Λόρδων της Βρετανίας για να παραλάβει εκ μέρους του βραβείο ελευθερίας.

Φοβάται μια ακόμη απόπειρα δολοφονίας του, όπως αυτές του 2015 και του 2017 που τον έριξαν σε κώμα.

Ο ιστότοπος Bellingcat και άλλα ερευνητικά ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν αναφέρει ότι ο Καρά Μουρζά παρακολουθείτο από την ίδια ομάδα της υπηρεσίας ασφαλείας FSB που κατηγορείται ότι προσπάθησε να δολοφονήσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι με νευροπαραλυτικό παράγοντα το 2020. 

«Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι δεν θα πραγματοποιηθούν και άλλες απόπειρες. Το γεγονός ότι τον έχουν απομονώσει φυσικά με κάνει να ανησυχώ πολύ για τη ζωή του».

Το Reuters ζήτησε σχόλια από την ομοσπονδιακή σωφρονιστική υπηρεσία της Ρωσίας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT