Γάζα: Ο πόλεμος έφτασε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Γάζα: Ο πόλεμος έφτασε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ καταδικάζουν την επιδρομή – Υπέρ της κατάπαυσης του πυρός το 68% των Αμερικανών

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από 40 ημέρες πολέμου κι ένα πενθήμερο πολιορκίας των βασικών νοσηλευτικών κέντρων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, Ισραηλινοί στρατιώτες και άρματα μάχης εισέβαλαν στο μεγαλύτερο παλαιστινιακό νοσοκομείο, το Αλ Σίφα, κορυφώνοντας την ανησυχία για τη ζωή εκατοντάδων ασθενών και χιλιάδων αμάχων που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του.

Εντάσεις ωστόσο επικρατούν στο εσωτερικό του Ισραήλ, καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε χθες για πρώτη φορά την άμεση απομάκρυνση του Νετανιάχου και τον σχηματισμό κυβέρνησης «αποκατάστασης», όπως τη χαρακτήρισε, στην οποία θα ηγείται το Λικούντ, που είναι και το μεγαλύτερο κόμμα, υπό νέο αρχηγό.

Στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός, το πρωί της Τετάρτης, ανακοίνωσε ότι διεξάγει «ακριβή, στοχευμένη επιχείρηση εναντίον της Χαμάς σε συγκεκριμένη πτέρυγα του νοσοκομείου Αλ Σίφα». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση να πληγούν άμαχοι και ότι το Ισραήλ έστειλε θερμοκοιτίδες για τα 36 βρέφη που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο.

Σύμφωνα με μαρτυρία του χειρουργού Αχμέντ Μοχαλαλάτι, ο οποίος γεννήθηκε στην Ιρλανδία και εργάζεται στο Αλ Σίφα, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη κλιμακώθηκαν σε «τρομακτικό» επίπεδο οι εκρήξεις και η ανταλλαγή πυρών γύρω από το νοσοκομείο. «Κάποια στιγμή συνειδητοποιήσαμε ότι τανκς κινούνταν γύρω από το ίδρυμα». Χθες το βράδυ, το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες αποσύρθηκαν από το νοσοκομείο, αλλά παρέμειναν στην περίμετρό του.

Ο γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Γάζας, Μουμίρ αλ Μπουρς, ανέφερε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες ερευνούσαν πτέρυγες και τα υπόγεια του Αλ Σίφα.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στα υπόγεια του Αλ Σίφα λειτουργούσε το κεντρικό επιχειρησιακό κέντρο της Χαμάς, συνδεδεμένο με το υπόγειο δίκτυο τούνελ και ότι εκεί βρισκόταν η ανώτερη ηγεσία της οργάνωσης, ενδεχομένως δε και πολλοί όμηροι. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί η σύλληψη ή εξόντωση ανώτερων στελεχών της ισλαμικής οργάνωσης, πλην πέντε μαχητών της που σκοτώθηκαν έξω από το νοσοκομείο, ούτε είχαν εντοπιστεί όμηροι.

Ο Μαρκ Ρεγκέβ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανέφερε ότι οι στρατιώτες ανακάλυψαν στο Αλ Σίφα όπλα και «υποδομές των τρομοκρατών», χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία. Ο ίδιος ο Νετανιάχου χαιρέτισε την έφοδο στο νοσοκομείο, δηλώνοντας: «Δεν υπάρχει καταφύγιο ή κρησφύγετο για τους δολοφόνους της Χαμάς. Θα την εξαφανίσουμε και θα φέρουμε πίσω τους ομήρους. Αυτές είναι οι δύο ιερές αποστολές μας». Τόσο η Χαμάς όσο και το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, τονίζοντας ότι δεν έγινε καμία μάχη μέσα στο νοσοκομείο, ακριβώς επειδή δεν υπήρχαν μαχητές.

Λίγες ώρες πριν από την έφοδο του ισραηλινού στρατού, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, είχε επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ περί επιχειρησιακού κέντρου της Χαμάς στο Αλ Σίφα. Στις ίδιες δηλώσεις τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιθυμούσαν «ανταλλαγή πυρών μέσα σε ένα νοσοκομείο όπου αθώοι, αβοήθητοι άνθρωποι, άρρωστοι που αναζητούν ιατρική βοήθεια, θα βρεθούν ανάμεσα σε εχθρικά πυρά». Μετά την έναρξη της ισραηλινής επιδρομής, η Χαμάς κατήγγειλε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν «απολύτως υπεύθυνος» για ό,τι συνέβη.

«Εντελώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε την έφοδο των Ισραηλινών ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ενώ ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του, τονίζοντας ότι «η σφαγή στη Γάζα φτάνει σε νέα επίπεδα φρίκης». Διάβρωση της υποστήριξης των Αμερικανών στην πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ καταγράφει δημοσκόπηση για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters. Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν το Ισραήλ» έπεσε από 41% σε 32%, ενώ εκείνοι που θέλουν τη χώρα τους «ουδέτερο μεσολαβητή» ανέβηκαν από 27% σε 39%. Το 68% των Αμερικανών και το 75% των Δημοκρατικών επιζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ρεπορτάζ του ίδιου πρακτορείου αναφέρει ότι το Κατάρ, που προσπαθεί να μεσολαβήσει στο θέμα των ομήρων, επιδιώκει την απελευθέρωση 50 κρατουμένων της Χαμάς με αντάλλαγμα τριήμερη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση σημαντικού αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων, γυναικών και παιδιών, από τις ισραηλινές φυλακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT