Συνάντηση Μπάιντεν – Σι: Ανοιξαν δίαυλοι διαλόγου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου

Συνάντηση Μπάιντεν – Σι: Ανοιξαν δίαυλοι διαλόγου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου

Ο Κινέζος πρόεδρος και ο Αμερικανός ομόλογός του συμφώνησαν να ανοίξουν κανάλια επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν, κατά τη σύνοδό τους στην Καλιφόρνια χθες Τετάρτη, να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών σε πολλά επίπεδα, όπως σε στρατιωτικό αλλά και κοινωνικό, για την προώθηση της ευημερίας και της επίτευξης κοινών στόχων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι μπορεί να συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του «απευθείας» και «αμέσως» σε περίπτωση κρίσης, μετά τη σύνοδό τους στην Καλιφόρνια. «Ολοκλήρωσα αρκετές ώρες συνομιλιών με τον πρόεδρο Σι και θεωρώ πως πρόκειται για τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές που είχαμε ποτέ», ανέφερε.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να αποτελέσει συνεργάτη και φίλο των ΗΠΑ και υπάρχει πολύς χώρος για διμερή συνεργασία», δήλωσε και ο ηγέτης του κινεζικού κράτους.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να «κρατήσουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου (αυτού) ανάμεσα στον πρόεδρο Σι και εμένα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Εκείνος και εγώ συμφωνήσαμε πως ο καθένας από εμάς μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο, να καλέσει απευθείας και θα ακουστεί αμέσως», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Στη συνάντησή τους στο Σαν Φρανσίσκο συμφώνησαν να αποκατασταθεί η επικοινωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης της Κίνας σήμερα Πέμπτη: «Συμφώνησαν χθες Τετάρτη να ξαναρχίσουν επικοινωνίες υψηλού επιπέδου (των στρατών) στη βάση της ισότητας και του σεβασμού», σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, το Νέα Κίνα.

Ο ίδιος ο κ. Σι τόνισε ότι συμφωνήθηκε να ενισχυθούν και οι σχέσεις και ανταλλαγές του κινεζικού με τον αμερικανικό λαό, πράγμα που στη γλώσσα του Πεκίνου σημαίνει και βελτίωση των εμπορικών σχέσεων.

Ο Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο πως οι κυρώσεις και άλλα μέτρα που παίρνουν οι ΗΠΑ σε βάρος κινεζικών εταιρειών πλήττουν «θεμιτά συμφέροντα» του Πεκίνου, κατά το Νέα Κίνα.

«Οι αμερικανικές ενέργειες εναντίον της Κίνας, που αφορούν τον έλεγχο των εξαγωγών» και «των επενδύσεων», καθώς και «οι μονομερείς κυρώσεις» πλήττουν «σοβαρά θεμιτά συμφέροντα της Κίνας», τόνισε ο κ. Σι στον κ. Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της μακράς συνάντησης που είχαν στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Τετάρτης (πρωί Πέμπτης, ώρα Ελλάδος), ο κ. Σι υπογράμμισε ότι η τάση για ειρηνική συνύπαρξη της Κίνας με τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να αλλάξει. «Η Κίνα δεν σκοπεύει να αποκτήσει ποτέ παγκόσμια ηγεμονία, να εμπλακεί σε ψυχρό πόλεμο ή και σε θερμό πόλεμο με οιονδήποτε», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Φαιντανύλη – τεχνητή νοημοσύνη

Επιπλέον, η Κίνα δέχθηκε να λάβει «ορισμένο αριθμό αξιόπιστων μέτρων για να μειωθεί σημαντικά» η παραγωγή και η διακίνηση φαιντανύλης, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος μετά τη σύνοδο των δύο προέδρων.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα κυρώσεις σε βάρος κινεζικού δικτύου που κατ’ αυτήν ενέχεται στην παραγωγή του ισχυρού συνθετικού οπιοειδούς, στο οποίο αποδίδονται δεκάδες χιλιάδες θάνατοι από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Ακόμη, Σι και Μπάιντεν συμφώνησαν να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των κυβερνήσεών τους για την τεχνητή νοημοσύνη, κατά τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ. Οι δυο πρόεδροι συμφώνησαν «η κινεζική και η αμερικανική κυβέρνηση να διεξαγάγουν συνομιλίες για την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε το Νέα Κίνα.

Ταϊβάν

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν αξίωσε από τον Κινέζο ομόλογό του να «σεβαστεί την εκλογική διαδικασία» στην Ταϊβάν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος μετά την πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής. «Ζητήσαμε από τους Κινέζους να σεβαστούν την εκλογική διαδικασία στην Ταϊβάν», είπε ο αξιωματούχος, εκφράζοντας την «αποφασιστικότητα» της Ουάσιγκτον να εγγυηθεί την «ειρήνη και τη σταθερότητα» στη νήσο.

Ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τον κ. Μπάιντεν να «σταματήσει να εξοπλίζει την Ταϊβάν, τονίζοντας πως η επανένωση είναι «αναπόφευκτη», σύμφωνα με την κινεζική διπλωματία.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να μεταφράσουν τη θέση τους εναντίον της “ανεξαρτησίας της Ταϊβάν” σε απτές ενέργειες, να πάψουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να υποστηρίξουν την ειρηνική επανένωση της Κίνας. Η επανένωση της Κίνας θα γίνει πραγματικότητα, είναι αναπόφευκτη», τόνισε ο κ. Σι, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Βεβαίως ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως εξακολουθεί πάντα να θεωρεί τον κ. Σι τον τελευταίο «δικτάτορα», επαναλαμβάνοντας έναν χαρακτηρισμό που έχει προκαλέσει αγανάκτηση και αντιδράσεις από πλευράς Πεκίνου.

«Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μολαταύτα, χαρακτήρισε «εποικοδομητικές και παραγωγικές» τις συνομιλίες, αναφερόμενος στη συμφωνία για την αποκατάσταση των επαφών υψηλού επιπέδου των στρατών των δύο μεγάλων δυνάμεων και στην κινεζική στράτευση στον αγώνα εναντίον της φαιντανύλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Xinhua

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT