Χέρτζογκ: Το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει ισχυρή δύναμη στη Γάζα

Χέρτζογκ: Το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει ισχυρή δύναμη στη Γάζα

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει κενό στη Γάζα, θα πρέπει να διατηρήσει ισχυρή δύναμη εκεί για το εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει κενό στη Γάζα και θα πρέπει να διατηρήσει ισχυρή δύναμη εκεί για το εγγύς μέλλον, ώστε να αποτρέψει τη Χαμάς από το να επανεμφανιστεί στη Λωρίδα.

«Αν αποσυρθούμε, τότε ποιος θα αναλάβει; Δεν μπορούμε να αφήσουμε κενό. Πρέπει να σκεφτούμε ποιος θα είναι ο μηχανισμός, υπάρχουν πολλές ιδέες στον αέρα», τόνισε ο Χέρτζογκ σε συνέντευξή του στους Financial Times σήμερα Πέμπτη.

«Κανείς δεν θα μετατρέψει αυτό το μέρος, τη Γάζα, ξανά σε βάση τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Νετανιάχου: Στο Ισραήλ η ευθύνη ασφάλειας

Χέρτζογκ: Το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει ισχυρή δύναμη στη Γάζα-1

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε στο ABC News ότι το Ισραήλ θα έχει «για αόριστο χρονικό διάστημα» την ευθύνη ασφάλειας στον θύλακο μετά τον πόλεμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να κυβερνήσουν στη Γάζα μόλις το Ισραήλ τερματίσει τον πόλεμό του κατά της Χαμάς.

«Ανάμειξη» Ηνωμένων Πολιτειών και γειτόνων

Ο Χέρτζογκ δήλωσε στους FT ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ συζητά πολλές ιδέες για το πώς θα διοικείται η Γάζα μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και πρόσθεσε ότι υπέθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και «οι γείτονές μας στην περιοχή» θα έχουν κάποια ανάμειξη στη μετασυγκρουσιακή τάξη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε καταστήσει σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική απάντηση για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και πως η κατοχή της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος».

Η επίθεση της Χαμάς και τα αντίποινα

Το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία του εναντίον της Χαμάς που κυβερνά στη Γάζα μετά την επέλαση ενόπλων στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 240 κρατούνται όμηροι στην πιο θανατηφόρα ημέρα της 75χρονης Ιστορίας του.

Το Ισραήλ έχει θέσει υπό πολιορκία τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας και έχει πραγματοποιήσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Γάζας, που θεωρούνται αξιόπιστοι από τα Ηνωμένα Εθνη, υποστηρίζουν ότι περίπου 11.500 Παλαιστίνιοι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί, περίπου το 40% από αυτούς παιδιά, και περισσότεροι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT