Ισραήλ: Εκτός πραγματικότητας το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ισραήλ: Εκτός πραγματικότητας το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ κατήγγειλε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί σε «ανθρωπιστική παύση» ως «αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκίλαντ Ερνταν, κατήγγειλε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί σε «ανθρωπιστική παύση» ως «αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα» και «χωρίς νόημα».

«Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει το Συμβούλιο, το Ισραήλ θα συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ οι τρομοκράτες της Χαμάς δεν θα διαβάσουν καν το ψήφισμα, πόσω μάλλον να το τηρήσουν», πρόσθεσε.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «ατυχές» το γεγονός ότι το Συμβούλιο «συνεχίζει να αγνοεί, να μην καταδικάζει ή έστω να αναφέρει τη σφαγή που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε στον πόλεμο στη Γάζα». «Είναι πραγματικά ντροπή!», καταλήγει.

Τι αναφέρει το ψήφισμα

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε αργά την Τετάρτη μετά από εβδομάδες διαφωνιών μεταξύ των μελών, ζητά «επείγουσα παρατεταμένη ανθρωπιστική παύση για [επαρκή] αριθμό ημερών, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση βοήθειας» στη Γάζα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, δύο δυνητικές δυνάμεις που ασκούν βέτο, απείχαν από το ψήφισμα, με το σκεπτικό ότι, αν και υποστήριξαν την έμφαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, δεν μπορούσαν να δώσουν την πλήρη υποστήριξή τους επειδή δεν περιείχε ρητή κριτική στη Χαμάς.

Η Ρωσία απείχε επίσης με το σκεπτικό ότι δεν έκανε αναφορά σε άμεση κατάπαυση του πυρός, το κορυφαίο αίτημά της.

Το ψήφισμα, που συντάχθηκε από τη Μάλτα, εγκρίθηκε με 12 ψήφους υπέρ και είναι το πρώτο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης από το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT