Πώς οι κανόνες του πολέμου προστατεύουν τα νοσοκομεία

Πώς οι κανόνες του πολέμου προστατεύουν τα νοσοκομεία

Το Ισραήλ πραγματοποίησε έφοδο στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο ισχυρίζεται ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί ως στρατηγείο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε νοσοκομείο σε μία σύγκρουση προστατεύεται από τους κανόνες του πολέμου και δεν πρέπει να αποτελεί στόχο επίθεσης.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, τα νοσοκομεία χάνουν το προστατευτικό καθεστώς. Αυτό συμβαίνει εάν χρησιμοποιούνται για πράξεις «εκτός της ανθρωπιστικής τους λειτουργίας», σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 1 των Συμβάσεων της Γενεύης, τις οποίες έχει επικυρώσει το Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει επικαλεστεί το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο και ισχυρίζεται ότι αυτό ακριβώς ισχύει στο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, στο οποίο οι στρατιωτικές του δυνάμεις εισέβαλαν.

Ισχυρίζεται ότι η Χαμάς το χρησιμοποιεί ως «στρατηγείο» για τον συντονισμό των «τρομοκρατικών» της επιχειρήσεων. Επιπλέον, εκτιμά πως υπάρχουν υπόγειες σήραγγες κάτω από το νοσοκομείο όπου κρύβονται στελέχη της και όμηροι.

Προσβολή στόχων

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες Τετάρτη, κατηγόρησε τη Χαμάς για εγκλήματα πολέμου στο Αλ Σίφα, καθώς διατηρεί το στρατιωτικό της στρατηγείο κάτω από νοσοκομείο. Δήλωσε βέβαιος για τις αμερικανικές πληροφορίες που στηρίζουν το «γεγονός».

Ανέφερε ότι το Ισραήλ μπήκε στο νοσοκομείο με περιορισμένο αριθμό οπλισμένων στρατευμάτων και δεν πραγματοποίησε βομβαρδισμό.

«Τους είπαμε… συζητήσαμε την ανάγκη να είναι απίστευτα προσεκτικοί», τόνισε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ είχε την υποχρέωση να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικό κατά την προσβολή στόχων.

Οπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός

Πώς οι κανόνες του πολέμου προστατεύουν τα νοσοκομεία-1

Ο ισραηλινός στρατός εμφάνισε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό τα οποία ισχυρίστηκε ότι εντόπισε κατά την έφοδο των δυνάμεών του στο νοσοκομείο.

Χαρακτήρισε το Αλ Σίφα ως την «παλλόμενη καρδιά» των επιχειρήσεων της Χαμάς, η οποία, όπως ανέφερε, έχει την έδρα της σε υπόγειες σήραγγες κάτω από το νοσοκομειακό συγκρότημα.

Η Χαμάς και οι νοσοκομειακές Αρχές της Γάζας έχουν διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ. 

Τι προβλέπουν οι Συμβάσεις της Γενεύης

Οι τέσσερις βασικές Συμβάσεις της Γενεύης διαμορφώθηκαν από σειρά συνθηκών, μεταξύ 1864 και 1949, με την πρώτη να αποτελεί ασπίδα για τους ασθενείς και τους τραυματίες στις ένοπλες δυνάμεις.

Η Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης, που θεσπίστηκε το 1949, ήταν η πρώτη που έθετε ως στόχο την προστασία των ανθρώπων που δεν συμμετέχουν σε εχθροπραξίες – είτε πρόκειται για παιδιά και ασθενείς είτε για υγιείς ενήλικες άνδρες.

Κάποια από τα άρθρα της αναφέρονται άμεσα στην ανάγκη υποστήριξης των υγειονομικών υπηρεσιών: το άρθρο 14 ορίζει ότι πρέπει να δημιουργούνται νοσοκομειακές ζώνες και ζώνες ασφαλείας για ομάδες όπως οι τραυματίες, οι ασθενείς και οι έγκυες γυναίκες· το άρθρο 18 ορίζει ότι τα πολιτικά νοσοκομεία και το προσωπικό τους πρέπει να προστατεύονται.

Τι ορίζεται ως έγκλημα πολέμου

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, κανένα έγγραφο στο διεθνές δίκαιο δεν κωδικοποιεί όλα τα εγκλήματα πολέμου.

Ορισμοί του τι μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου υπάρχουν σε διάφορους κλάδους του διεθνούς δικαίου: ανθρωπιστικό, ποινικό και εθιμικό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έγκλημα πολέμου συμβαίνει κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης και αποτελεί παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης και παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου – το σύνολο των κανόνων, γνωστών και ως «δίκαιο του πολέμου», που επιδιώκουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της ένοπλης σύγκρουσης.

Αυτός ο κλάδος δικαίου προστατεύει τα θύματα πολέμου και δεν αναγνωρίζει τις αρχές της αμοιβαιότητας – πράγμα που σημαίνει ότι τα μέρη μιας σύγκρουσης δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τις παραβιάσεις του εχθρού ως δικαιολογία για να μην εφαρμόσουν ανθρωπιστικούς κανόνες.

Ωστόσο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο αναγνωρίζει τις «αρχές της αναλογικότητας», σύμφωνα με τις οποίες μία επίθεση παραβιάζεται εάν η ζημιά στη ζωή των αμάχων είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε στρατιωτικό πλεονέκτημα που αποκτάται.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC, Al Jazeera

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT