Ποιος είναι ο ηγέτης της Χαμάς του οποίου το σπίτι το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι χτύπησε

Ποιος είναι ο ηγέτης της Χαμάς του οποίου το σπίτι το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι χτύπησε

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε μαχητικά αεροσκάφη για να επιτεθούν στο σπίτι του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος θεωρείται ηγέτης της Χαμάς

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης ότι χρησιμοποίησαν μαχητικά αεροσκάφη για να επιτεθούν στο σπίτι του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ο ηγέτης της Χαμάς.

Ο Χανίγια, γεννημένος το 1963, εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, αλλά ζει στο Κατάρ εδώ και αρκετά χρόνια.

Υπήρξε εξέχον στέλεχος της Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και φυλακίστηκε από το Ισραήλ για τρία χρόνια.

Στη συνέχεια πέρασε ένα χρόνο εξόριστος στον Λίβανο, πριν επιστρέψει στη Γάζα, όπου δίδαξε για ένα χρόνο στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο. Το 1997 διορίστηκε επικεφαλής του γραφείου του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς.

Ηταν το δεξί χέρι του ιδρυτή της Χαμάς σεΐχη Αχμέντ Γιασίν στη Γάζα, πριν δολοφονηθεί ο καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι κληρικός το 2004.

Η ρήξη με τον Αμπάς

Ο Χανίγια έγινε πρωθυπουργός λίγο αφότου οδήγησε τη Χαμάς σε εκλογική νίκη στη Γάζα το 2006, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις, καθώς η Χαμάς είχε χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Καθαιρέθηκε ένα χρόνο αργότερα, καθώς η Χαμάς εκδίωξε τη Φατάχ του Αμπάς από τη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια ενός μίνι εμφυλίου και βίαιων επεισοδίων που διήρκεσαν μία εβδομάδα.

Ο Χανίγια χαρακτήρισε την απομάκρυνσή του «αντισυνταγματική», τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν θα εγκαταλείψει τις εθνικές της ευθύνες απέναντι στον παλαιστινιακό λαό» και συνέχισε να κυβερνά στη Γάζα.

Ο ίδιος και το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο δεν αναγνώρισαν ποτέ την καθαίρεση και έκτοτε ασκεί ντε φάκτο εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ στη Δυτική Οχθη την εξουσία ασκεί η Παλαιστινιακή Αρχή, ελεγχόμενη από τη Φατάχ.

«Τρομοκρατική υποδομή»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε πλήγμα στο σπίτι του Χανίγια, το οποίο, σύμφωνα με το Ισραήλ, χρησιμοποιούσε η Χαμάς ως τρομοκρατική υποδομή.

Οπως ανακοινώθηκε, το σπίτι «συχνά αποτελούσε σημείο συνάντησης ηγετικών στελεχών της Χαμάς για τον σχεδιασμό επιθέσεων κατά Ισραηλινών αμάχων και κατά του ισραηλινού στρατού».

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT