Το Ισραήλ καλεί σε εκκένωση περιοχών στη νότια Γάζα

Το Ισραήλ καλεί σε εκκένωση περιοχών στη νότια Γάζα

Κάτοικοι τεσσάρων πόλεων της νότιας Γάζας κλήθηκαν με φυλλάδια, που έριξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, να εκκενώσουν τα σπίτια τους

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φυλλάδια στην περιοχή Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, προειδοποιώντας τους κατοίκους τεσσάρων πόλεων να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν σε καταφύγια, αναφέρουν το Reuters και οι Times of Israel.

Τα φυλλάδια προειδοποιούσαν τους ανθρώπους να αναζητήσουν ασφάλεια στις τέσσερις πόλεις που φιλοξενούσαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, πριν ακόμα ο Νότος κατακλυστεί από εκτοπισμένους Παλαιστινίους της βόρειας Γάζας.

«Για την ασφάλειά σας, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως τους χώρους διαμονής σας και να κατευθυνθείτε σε γνωστά καταφύγια. Οποιος βρίσκεται κοντά σε τρομοκράτες ή στις εγκαταστάσεις τους θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο και κάθε σπίτι που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες θα γίνει στόχος», ανέφεραν τα φυλλάδια, σύμφωνα με το Reuters.

Πριν από εβδομάδες, παρόμοια φυλλάδια ρίχτηκαν πάνω από τη βόρεια Γάζα. Ακολούθησε η χερσαία επίθεση του Ισραήλ.

Τον Οκτώβριο, ο πληθυσμός της Χαν Γιούνις αυξήθηκε από 400.000 κατοίκους σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη βόρεια Γάζα.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, νοσοκομεία και σχολικούς χώρους στο Χαν Γιουνίς.

Χαμάς: Το Ισραήλ επιτέθηκε σε κατοικίες

Σήμερα το πρωί, το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, ανακοίνωσε ότι ισραηλινά ελικόπτερα «εξαπέλυσαν επίθεση κατά κατοικιών πολιτών, ανατολικά της Χαν Γιουνίς», αναφέροντας ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη νότια Γάζα.

Το υπουργείο της Χαμάς ανακοίνωσε επίσης ότι αρκετοί τραυματίστηκαν στη Ράφα, επίσης στη νότια Γάζα, από επιδρομές ισραηλινών αεροσκαφών.

Κλιμάκωση

Το επίκεντρο της ισραηλινής εκστρατείας εναντίον της Χαμάς, έπειτα από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων των δυνάμεων του Ισραήλ στη Γάζα, αποτέλεσε το βόρειο τμήμα της Λωρίδας, όπου και έγιναν οι πιο σκληρές μάχες.

Το Ισραήλ είχε καλέσει τους αμάχους να μετακινηθούν στην ασφάλεια του Νότου.

Το Ισραήλ καλεί σε εκκένωση περιοχών στη νότια Γάζα-1

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπηρεσία για το Παγκόσμιο Επίπεδο Ανθρώπινου Οικισμού (GHSL)

Εκατοντάδες χιλιάδες το έχουν κάνει, πολλοί ακολουθώντας διαδρομή εκκένωσης κατά μήκος του κεντρικού αυτοκινητόδρομου που ενώνει Βορρά – Νότο, τον οποίο ανοίγει τακτικά ο ισραηλινός στρατός.

Το κάλεσμα εκκένωσης περιοχών στη νότια Γάζα σηματοδοτεί μεταβατική φάση στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, με τις ισραηλινές δυνάμεις να έχουν ήδη ανακοινώσει ότι έχουν πάρει τον έλεγχο στη βόρεια Γάζα. 

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT