Επίσκεψη Μπορέλ – Φον ντερ Λάιεν στη Μέση Ανατολή με «σχέδιο» για την επόμενη ημέρα

Επίσκεψη Μπορέλ – Φον ντερ Λάιεν στη Μέση Ανατολή με «σχέδιο» για την επόμενη ημέρα

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιδιώκουν να ανοίξουν νέους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, καθώς και να προετοιμάσουν το έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόκειται να επισκεφθούν τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον Guardian, η επίσκεψη, γίνεται στο πλαίσιο διπλωματικής πρωτοβουλίας με στόχο την προστασία των αμάχων.

Επιπλέον, θα επιδιώξουν να ανοίξουν νέους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, καθώς και να συνεχίσουν να προετοιμάζουν το έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Θα προειδοποιήσουν επίσης ότι η βία των εποίκων στη Δυτική Οχθη είναι «εντελώς απαράδεκτη» και πρέπει να σταματήσει.

Συνάντηση Μπορέλ – Αμπάς

Ο Μπορέλ αναμένεται να φτάσει σήμερα Πέμπτη και να πραγματοποιήσει επίσκεψη σε ισραηλινό κιμπούτς, το οποίο δέχθηκε επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ και εκπροσώπους οικογενειών ομήρων.

Θα επισκεφθεί επίσης τη Ραμάλα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ενώ ακολούθως, θα έχει συναντήσεις στο Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία.

Αναμένεται να έχει συνομιλίες με ηγέτες αυτών των χωρών, καθώς και με εκπροσώπους του Ιράκ και του Κουβέιτ, που θα βρίσκονται στο Μπαχρέιν για ξεχωριστές συνομιλίες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε το Ισραήλ μία εβδομάδα μετά την επίθεση της Χαμάς, δεν αναμένεται στο Τελ Αβίβ, αλλά στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Κοινό μήνυμα για την «επόμενη ημέρα»

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να εργάζονται συντονισμένα για να μεταφέρουν κοινό μήνυμα «οράματος πέρα από τον θάνατο και την καταστροφή» και για να βοηθήσουν στην εξασφάλιση οδικού χάρτη για τη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Το Ισραήλ δεν είναι πρόθυμο να μιλήσει για σχέδια «επόμενης ημέρας», όπως και οι αραβικές χώρες.

Ωστόσο, η Ε.Ε. θεωρεί ότι είναι σημαντικό να δείξει στη Μέση Ανατολή ότι, παρά τη φρίκη των τελευταίων εβδομάδων, πρέπει να υπάρξει παράλληλη προσπάθεια για τη δημιουργία σχεδίου για την περίοδο μετά τη σύγκρουση.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη καταρτίσει παρόμοιους οδικούς χάρτες. Η επόμενη ημέρα στη Γάζα θα είναι χωρίς τη Χαμάς, όπως επισημαίνουν. Επιπλέον, η Ε.Ε. θα μεταφέρει την αντίθεσή της ότι σε εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας και μακροπρόθεσμη παρουσία ασφαλείας του Ισραήλ.

Υποστηρίζει τη διοίκηση από μία Παλαιστινιακή Αρχή για τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα, ενώ προβλέπει ενεργό ρόλο της Ευρώπης στην περιοχή.

Ενίσχυση του ρόλου της Ε.Ε. 

Τη Δευτέρα, ο Μπορέλ δήλωσε ότι η Ε.Ε. έχει «αναθέσει» την ευθύνη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή στις ΗΠΑ, καθώς και ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τον ρόλο της στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Το μεταπολεμικό όραμα προβλέπει εμπλοκή της Ε.Ε. στην οικοδόμηση θεσμών στην Παλαιστίνη, στην κατασκευή υποδομών και δεν πρέπει να περιοριστεί «στο να ρίχνει χρήματα» στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT