Γιατί ο Μπάιντεν χαρακτήρισε δικτάτορα τον Σι – Σκληρή απάντηση από το Πεκίνο

Γιατί ο Μπάιντεν χαρακτήρισε δικτάτορα τον Σι – Σκληρή απάντηση από το Πεκίνο

Ο Μπάιντεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου τέσσερις ώρες μετά τις συνομιλίες με τον Σι

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει αλλάξει την άποψή του ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι «δικτάτορας», μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο Μπάιντεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου τέσσερις ώρες μετά τις συνομιλίες με τον Σι στα περίχωρα του Σαν Φρανσίσκο. Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, ρωτήθηκε αν εξακολουθεί να έχει την άποψη ότι ο Σι είναι δικτάτορας, κάτι που είχε υποστηρίξει τον Ιούνιο.

«Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι είναι ένας τύπος που κυβερνά ένα κομμουνιστικό καθεστώς και βασίζεται σε μια μορφή διακυβέρνησης εντελώς διαφορετική από τη δική μας», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, ο τηλεοπτικός φακός συνέλαβε τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν να κοιτά αμήχανα την ώρα της δήλωσης του Αμερικανού προέδρου.

Σε απάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι «αντιτίθεται σθεναρά» στα σχόλια, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τον Μπάιντεν. «Αυτή η δήλωση είναι εξαιρετικά εσφαλμένη και συνιστά μια ανεύθυνη πολιτική πράξη. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε αυτήν», απάντησε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ. 

Τον περασμένο Μάρτιο ο Σι, ο ισχυρότερος Κινέζος ηγέτης από την εποχή του Μάο Τσετούνγκ, εξασφάλισε μια τρίτη θητεία ως πρόεδρος όταν σχεδόν 3.000 μέλη του κοινοβουλίου της Κίνας, του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ του.

Οταν ο Μπάιντεν είχε κάνει μια παρόμοια αναφορά τον Ιούνιο, η Κίνα χαρακτήρισε τα σχόλια παράλογα και πρόκληση. Η διαμάχη όμως δεν εμπόδισε τις δύο πλευρές να διεξαγάγουν εκτεταμένες συνομιλίες με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη συνάντηση της Τετάρτης.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT