Φον ντερ Λάιεν: Επαίσχυντη η εργαλειοποίηση μεταναστών από τη Ρωσία

Φον ντερ Λάιεν: Επαίσχυντη η εργαλειοποίηση μεταναστών από τη Ρωσία

Κλείνει συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία για να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είχα επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, ο οποίος με ενημέρωσε για την κατάσταση στα σύνορα με τη Ρωσία. Η εργαλειοποίηση των μεταναστών από τη Ρωσία είναι επαίσχυντη. Υποστηρίζω πλήρως τα μέτρα που έλαβε η Φινλανδία. Και ευχαριστώ τους Φινλανδούς συνοριοφύλακες για την προστασία των ευρωπαϊκών μας συνόρων», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Φινλανδία κλείνει τέσσερα από τα εννέα σημεία διέλευσης στα σύνορά της με τη Ρωσία –το Σάββατο– για να ανακόψει τη ροή αιτούντων άσυλο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέτρι Ορπο.

Η γειτονική Νορβηγία, η οποία μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία στην Αρκτική, είναι επίσης έτοιμη να κλείσει τα σύνορά της εάν χρειαστεί.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας δήλωσε ότι η αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στα ανατολικά σύνορα φαίνεται να είναι «ρωσική εκδίκηση για την αμυντική συνεργασία της Φινλανδίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ισχυρισμός που απέρριψε η Μόσχα.

Οι τέσσερις διαβάσεις, όλες στη νοτιοανατολική Φινλανδία, είναι συνήθως τα πιο πολυσύχναστα σημεία μετακίνησης μεταξύ των δύο χωρών.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα ότι η Φινλανδία θα κλείσει ορισμένα σημεία διέλευσης των ανατολικών συνόρων. Τα ανατολικά σύνορα για αυτό το τμήμα θα κλείσουν τη νύχτα μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου», δήλωσε ο Ορπο.

Δεκάδες αιτούντες άσυλο από χώρες όπως το Ιράκ, η Υεμένη, η Σομαλία και η Συρία φθάνουν καθημερινά μέσω Ρωσίας, δήλωσαν οι συνοριοφύλακες της Φινλανδίας, υπογραμμίζοντας την απότομη αυξητική τάση.

Οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν μέσω Ρωσίας θα επιτρέπεται από το Σάββατο να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μόνο σε δύο βόρεια συνοριακά περάσματα, ανακοίνωσε η φινλανδική κυβέρνηση.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT