Ρωσία: Κάθειρξη επτά ετών σε καλλιτέχνιδα για αντιπολεμική διαμαρτυρία

Ρωσία: Κάθειρξη επτά ετών σε καλλιτέχνιδα για αντιπολεμική διαμαρτυρία

«Ολος ο κόσμος ξέρει πως δεν δικάζετε μια τρομοκράτισσα. Δεν δικάζετε μια εξτρεμίστρια. Δεν δικάζετε καν έναν πολιτικό ακτιβιστή. Δικάζετε μια ειρηνίστρια», είπε στο δικαστήριο η καλλιτέχνιδα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη επτά ετών την καλλιτέχνιδα, Αλεξάνδρα Σκοτσιλένκο, που συνελήφθη στη Ρωσία τον Απρίλιο του 2022, επειδή αντικατέστησε τα καρτελάκια τιμών σε ένα σούπερ μάρκετ με μηνύματα στα οποία επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία.

Η δικαστής Οξάνα Ντεμιάτσεβα καταδίκασε την κατηγορουμένη σε «επτά χρόνια σε σωφρονιστική αποικία», μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP που ήταν παρών στο ακροατήριο. Η Σκοτσιλένκο ξέσπασε σε κλάματα με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ενώ υποστηρικτές της που ήταν παρόντες στο ακροατήριο φώναζαν «Ντροπή!», «Σάσα [υποκοριστικό του Αλεξάνδρα], είμαστε μαζί σου!».

Πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η Σκοτσιλένκο είχε εμφανισθεί χαμογελαστή, με ένα χρωματιστό μπλουζάκι, όπου ήταν ζωγραφισμένη μια τεράστια κόκκινη καρδιά. Περίπου 30 άνθρωποι ήταν παρόντες στο ακροατήριο, μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Αλεξάντρ Σοκούροφ.

«Ολοι όσοι είναι παρόντες σε αυτή την αίθουσα επιθυμούν ένα πράγμα: την ειρήνη! Γιατί να πολεμάμε;. Ολος ο κόσμος ξέρει πως δεν δικάζετε μια τρομοκράτισσα. Δεν δικάζετε μια εξτρεμίστρια. Δεν δικάζετε καν έναν πολιτικό ακτιβιστή. Δικάζετε μια ειρηνίστρια», είπε η καλλιτέχνιδα. 

Λίγο νωρίτερα, ο σκηνοθέτης, Αλεξάντρ Σοκούροφ είχε πει στο AFP πως ήρθε για να υποστηρίξει «αγνό άνθρωπο». «Δεν μπορούσα να μην έρθω», πρόσθεσε ο 72χρονος σκηνοθέτης του σοβιετικού και ρωσικού κινηματογράφου. 

Ανοικτά ομοφυλόφιλη σε μια χώρα που απαγορεύει την «προπαγάνδα ΛΟΑΤΚΙ+» και χλευάζει τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με πολλές ΜΚΟ, η Αλεξάνδρα Σκοτισλένκο είχε δηλώσει χθες στους δικαστές πως η ποινή που ζητείται εις βάρος της μπορεί να συνδέεται με ένα «μίσος για τις μειονότητες».

Η διαμαρτυρία στο σούπερ μάρκετ

Η 33χρονη Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο πραγματοποίησε τη διαμαρτυρία της πέρυσι στις 31 Μαρτίου, αντικαθιστώντας σε κεντρικό σούπερ μάρκετ της Αγίας Πετρούπολης τις ετικέτες τιμών, με απομιμήσεις ετικετών που έγραφαν εκκλήσεις για τον τερματισμό του πολέμου

Μία από τις ετικέτες κατηγορούσε τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε ένα θέατρο στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, όπου είχαν καταφύγει περίπου 400 άνθρωποι – μια κατηγορία που η Μόσχα δήλωσε τότε ότι ήταν ψευδής.

Μια άλλη ετικέτα έγραφε ότι η Ρωσία στέλνει στρατιώτες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, μια τρίτη επικαλείτο φερόμενους τραυματίες και επέκρινε την κρατική τηλεόραση ότι δεν μιλάει γι′ αυτούς, και μια τέταρτη επέκρινε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι λέει ψέματα και έγραφε για «άσκοπους θανάτους».

Μια πέμπτη ετικέτα έγραφε: «Ο προπάππους μου δεν πολέμησε στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο (Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) για τέσσερα χρόνια προκειμένου η Ρωσία να γίνει φασιστικό κράτος και να επιτεθεί στην Ουκρανία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT