Πάντα με «διπλωματικούς σάκους» πετούν για Αμερική

Πάντα με «διπλωματικούς σάκους» πετούν για Αμερική

Η αποστολή γιγαντιαίων κινεζικών πάντα σε άλλες χώρες αποτελεί ένα διαχρονικό αλλά και πρωτότυπο μέσο ήπιας ισχύος (soft power) που εφαρμόζει το Πεκίνο τις τελευταίες δεκαετίες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστα γιγαντιαία κινεζικά πάντα έχουν απομείνει στους ζωολογικούς κήπους των Ηνωμένων Πολιτειών με τις συνεχείς εντάσεις των τελευταίων ετών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο να αποτελούν τη βασικότερη αιτία για αυτή την εξέλιξη.

Ωστόσο, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να στείλει νέα γιγαντιαία πάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες ως σύμβολο της φιλίας μεταξύ του κινεζικού και του αμερικανικού λαού

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος σχολίασε αρκετά θετικά μια τέτοια κινεζική πρωτοβουλία με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι να δηλώνει ότι «θα καλωσορίσουμε τα πάντα εφόσον η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας πάρει μια τέτοια απόφαση». 

Τα περισσότερα πάντα που βρίσκονται στις ΗΠΑ έχουν επιστραφεί τα τελευταία χρόνια στην Κίνα. Νωρίτερα μέσα στον μήνα, τρία κινεζικά γιγαντιαία πάντα του Εθνικού Ζωολογικού Κήπου Smithsonian στην Ουάσιγκτον, οι Mei Xiang και Tian Tian καθώς και το τρίχρονο κουτάβι τους Xiao Qi Ji (=Μικρό Θαύμα) επέστρεψαν αεροπορικώς στην πατρίδα τους. 

«Μου είπαν ότι πολλοί Αμερικανοί, ειδικά τα παιδιά, δεν ήθελαν να αποχαιρετήσουν τα πάντα», δήλωσε ο Σι μετά το δείπνο που είχε στο Σαν Φρανσίσκο με διευθύνοντες συμβούλους , αφήνοντας στη συνέχεια να εννοηθεί ότι τα πάντα θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε ζωολογικό κήπο της Καλιφόρνια. 

Η «διπλωματία των πάντα» ως soft power

Η λεγόμενη «διπλωματία των πάντα» αφορά την αποστολή γιγάντιων πάντα από την Κίνα σε άλλες χώρες ως εργαλείο διπλωματίας αλλά και ως μέσο ήπιας ισχύος (soft power).

Στις σινοαμερικανικές σχέσεις, η «διπλωματία των πάντα» ξεκινά το 1972, όταν γιγαντιαία πάντα από την Κίνα στάλθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως δώρο. Η αποστολή των ζώων έγινε τότε λίγο μετά την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα και την ομαλοποίηση των διμερών διπλωματικών σχέσεων. 

Από τότε, πολλά έχουν αλλάξει. Τα τελευταία εναπομένοντα γιγαντιαία πάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σήμερα σε ζωολογικό κήπο της Ατλάντα και αναμένεται να επιστρέψουν στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2024.

Με πληροφορίες από France24

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT