Ζοζέπ Μπορέλ: Συνεχίζει στη Δυτική Οχθη την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή

Ζοζέπ Μπορέλ: Συνεχίζει στη Δυτική Οχθη την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή

Στη Ραμάλα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, θα βρεθεί σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Ραμάλα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, θα βρεθεί σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγιέχ, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι.

Βασικός στόχος του Ζοζέπ Μπορέλ σε αυτή την περιοδεία, που ξεκίνησε χθες από το Ισραήλ, είναι «να υπάρξουν αμέσως παύσεις στις εχθροπραξίες και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, μεταξύ άλλων μέσω της αύξησης των δυνατοτήτων στα συνοριακά σημεία διέλευσης και μέσω ενός ειδικού θαλάσσιου διαδρόμου, ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορεί να φτάσει με ασφάλεια στον πληθυσμό της Γάζας», ενώ παράλληλα αναζητά τρόπους επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να δοθεί μια βιώσιμη, ειρηνική λύση.

Χθες, πάντως ο ύπατος εκπρόσωπος της Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής «δεν μάσησε τα λόγια του» όταν κάλεσε το Ισραήλ να μην αναλώνεται από οργή στην απάντησή του στην επίθεση της Χαμάς τον περασμένο μήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μια φρίκη δεν δικαιολογεί μια άλλη». Κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Ισραήλ από το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Ζοζέπ Μπορέλ επιδίωξε να εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Ισραηλινούς, καθώς όμως και τις διεθνείς ανησυχίες ως προς τα θύματα εν μέσω της ισραηλινής αντεπίθεσης εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπορέλ επιχείρησε μια άσκηση διατήρησης των ισορροπιών σεβόμενος σε μεγάλο βαθμό και τις διαφορετικές θέσεις των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. έναντι της σύγκρουσης, την ώρα μάλιστα που τρεις υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιρλανδίας βρίσκονταν επίσης στο Ισραήλ.

Μετά την επίσκεψή του στο Κιμπούτς Μπε’ερί, ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και έχοντας στο πλευρό του τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ελί Κοέν, ο Μπορέλ έκανε αναφορά στη δική του εμπειρία διαμονής σε ένα κιμπούτς στη δεκαετία του ’60. «Γνωρίζω τι σημαίνει ένα κιμπούτς για τους Ισραηλινούς», είπε χαρακτηριστικά, μετά την επίσκεψή του σε κατεστραμμένα σπίτια και σε ένα νηπιαγωγείο κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Μετά την επίσκεψή του στο νηπιαγωγείο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μάλιστα κρατούσε στο χέρι του ένα μικρό κόκκινο τουβλάκι Lego. Η Χαμάς σκότωσε περίπου 130 κατοίκους του Κιμπούτς Μπε’ερί, ενώ απήγαγε άλλους, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

«Αντιλαμβάνομαι τι αισθάνονται οι οικογένειες εδώ για τους γιους ή τους πατέρες και τις κόρες που έχουν απαχθεί», είπε ο Μπορέλ, ωστόσο πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ανταποκριθεί στις διεθνείς εκκλήσεις να κάνει περισσότερα ώστε να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα. Το Ισραήλ πάντως επιμένει ότι εργάζεται σκληρά ώστε να αποφύγει να προκαλέσει θύματα μεταξύ των αμάχων, αλλά δεν έχει επιλογή από τις μάχες σε περιοχές όπου βρίσκονται μαχητές της Χαμάς. Ο Ισραηλινός υπουργός μάλιστα υπενθύμισε ότι η Χαμάς ευθύνεται όχι μόνο για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, αλλά και για τη σημερινή κατάσταση των Παλαιστινίων στη Γάζα.

«Ενας μόνο είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την τραγωδία, το μακελειό στις 7 Οκτωβρίου, για ό,τι ακολούθησε και για το πόσο υποφέρει ο κόσμος στη Γάζα, είναι η Χαμάς που στηρίζεται από το Ιράν», είπε ο ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελι Κοέν.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ολοκλήρωσε την επίσκεψη με συνάντησή του με συγγενείς ομήρων της Χαμάς. Εγινε αποδέκτης εκκλήσεων προς την Ε.Ε. να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αγαπημένων τους. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υποσχέθηκε ότι θα συζητήσει το θέμα και με τον εμίρη του Κατάρ το Σαββατοκύριακο, καθώς η χώρα του είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης τουλάχιστον κάποιων από τους ομήρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT