Νετανιάχου: Υπήρχαν «ισχυρές ενδείξεις» ότι Ισραηλινοί όμηροι κρατούνταν στο Αλ Σίφα

Νετανιάχου: Υπήρχαν «ισχυρές ενδείξεις» ότι Ισραηλινοί όμηροι κρατούνταν στο Αλ Σίφα

Ηταν «ένας από τους λόγους που μπήκαμε», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CBS

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπήρχαν «ισχυρές ενδείξεις» ότι Ισραηλινοί όμηροι κρατούνταν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αυτός ήταν «ένας από τους λόγους που μπήκαμε», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CBS.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν υπήρχαν όμηροι στο νοσοκομείο όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στο νοσοκομείο την Τετάρτη.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ομήρους, ωστόσο ο Νετανιάχου ανέφερε σχετικά «όσο λιγότερα λέω για αυτό, τόσο το καλύτερο».

Δεν διευκρίνισε ποιες πληροφορίες είχε το Ισραήλ που υποδείκνυαν ότι κρατούνται όμηροι στο νοσοκομείο.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν «ακριβή και στοχευμένη επιχείρηση εναντίον της Χαμάς σε συγκεκριμένη περιοχή» του νοσοκομείου νωρίς την Τετάρτη.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χαμάς ότι διαθέτει κέντρο διοίκησης κάτω από το νοσοκομείο. Η Χαμάς αρνείται την κατηγορία.

Περίπου 240 όμηροι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Μόλις τέσσερις όμηροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι, συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών.

Το Ισραήλ εξετάζει πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Χαμάς θα απελευθερώσει κάποιες από τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατά ομήρους, με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει από τρεις έως πέντε ημέρες, είχε μεταδώσει χθες Πέμπτη το CBS.

Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά στις ισραηλινές φυλακές θα μπορούσαν επίσης να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας, δήλωσε αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Η χερσαία δράση «άσκησε πίεση στη Χαμάς»

Ερωτηθείς για την προτεινόμενη συμφωνία και για το πόσο κοντά είναι το Ισραήλ σε απελευθέρωση των ομήρων, ο Νετανιάχου απάντησε: «Είμαστε πιο κοντά από ό,τι πριν ξεκινήσουμε τη χερσαία δράση».

Εξήγησε ότι η χερσαία επιχείρηση έχει «ασκήσει πίεση στη Χαμάς ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός».

«Θα έχουμε προσωρινή κατάπαυση του πυρός αν μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τους ομήρους μας», τόνισε. «Δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό το να επεκταθώ περαιτέρω σε αυτό».

Αρνήθηκε να πει αν το Ισραήλ θα συμφωνήσει να απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατουμένους με αντάλλαγμα ομήρους, λέγοντας ότι είναι «εμπιστευτικό».

Θέλουμε «συνολική στρατιωτική ευθύνη» στη Γάζα 

Ο Νετανιάχου επέμεινε επίσης ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξαλείψει τη Χαμάς «με ελάχιστες απώλειες αμάχων» και ότι «δεν επιδιώκει να καταλάβει» τη Γάζα.

«Θέλουμε συνολική στρατιωτική ευθύνη για να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας», ανέφερε.

«Δεν επιδιώκουμε να κάνουμε κατάληψη. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Αλλά ο στόχος μας είναι να βεβαιωθούμε πως ό,τι συμβαίνει εκεί είναι διαφορετικό. Για να το κάνουμε, πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουμε και να αποριζοσπαστικοποιήσουμε τη Γάζα».

«Οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται αλλαγή ηγεσίας»

Οπως είπε, η απελευθέρωση των Παλαιστινίων από τη Χαμάς θα «τους προσφέρει πραγματικό μέλλον».

Οταν ο Ο’Ντόνελ ρώτησε αν αυτό σημαίνει επίσης να προχωρήσουμε με λύση δύο κρατών, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται αλλαγή ηγεσίας.

Πηγή: CBS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT