Κομισιόν: Ο κανονισμός της Ε.Ε. διασφαλίζει την καλή προετοιμασία για πιθανούς κινδύνους πλημμυρών

Κομισιόν: Ο κανονισμός της Ε.Ε. διασφαλίζει την καλή προετοιμασία για πιθανούς κινδύνους πλημμυρών

Απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση της «Κ» για τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην αναθεώρηση των συγκεκριμένων χαρτών

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υπενθύμιση ότι ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αναθεώρηση των χαρτών διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας υπάρχει για να «να διασφαλίσει την καλή προετοιμασία για πιθανούς κινδύνους πλημμυρών» προχώρησε η Κομισιόν απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα για την καθυστέρηση, που σημειώνεται στην αναθεώρηση των συγκεκριμένων χαρτών. 

Στη σημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει εάν είχαν κατατεθεί οι εν λόγω χάρτες όταν έπρεπε και αν θα μπορούσε η κυβέρνηση τελικά να διαχειρισθεί καλύτερα τις πλημμύρες του περασμένου καλοκαιριού. 

Πρόκειται για μια υποθετική ερώτηση, ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος και «δεν θα μπορέσω να αξιολογήσω τι θα είχε συμβεί, εάν δεν υπήρχε αυτή η παράβαση (σ.σ του κανονισμού). Φυσικά, ο στόχος αυτής της νομοθεσίας της Ε.Ε. είναι να διασφαλίσει ότι υπάρχει καλή προετοιμασία για πιθανούς κινδύνους πλημμυρών» τόνισε. Προσέθεσε ωστόσο ότι «γι′ αυτό συχνά η Επιτροπή αντιμετωπίζει πολύ, πολύ σοβαρά οποιαδήποτε παράβαση αυτής της οδηγίας».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανταλμπερτ Γιανς, εξάλλου αρνήθηκε να αποκαλύψει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για την καθυστέρηση της κατάθεσης των αναθεωρημένων χαρτών.

«Δεν μπορώ να αποκαλύψω το περιεχόμενο της ανταλλαγής πληροφοριών που έχουμε με τα κράτη-μέλη, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επί παραβάσει» σημείωσε, ωστόσο επισήμανε πως «αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι το αποτέλεσμα. Και το γεγονός ότι η διαδικασία επί παραβάσει είναι σε εξέλιξη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η Κομισιόν πήρε αυτά τα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά τη μη εφαρμογή της οδηγίας περί διαχείρισης ποταμών για τη διαχείριση κινδύνου πλημμυρών, την οποία επίσης έχει καθυστερήσει η Ελλάδα και έχει κινηθεί παρόμοια διαδικασία από τον περασμένο Φεβρουάριο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι «πράγματι, υπάρχει το θέμα των χαρτών αλλά και των σχεδιασμών, που προβλέπονται από τον ίδιο κανονισμό». «Εχουμε λάβει μέτρα και για τις δύο περιπτώσεις» υπενθύμισε και σε ό,τι αφορά τους χάρτες και σε ό,τι αφορά τα σχέδια. Διευκρίνισε επίσης ότι «οι δύο διαδικασίες είναι σε διαφορετικά στάδια, καθώς οι νομικές υποχρεώσεις αφορούν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα». Προσέθεσε όμως ότι «παρακολουθούμε και τις δύο περιπτώσεις και έχουμε ήδη λάβει νομικά μέτρα».

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα παραπέμφθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Κομισιόν για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην αναθεώρηση των χαρτών διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας. Οι χάρτες έπρεπε να είχαν επικαιροποιηθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019 ενώ, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, τα κράτη-μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020. Οι χάρτες, που δείχνουν ποιες περιοχές είναι πιο ευάλωτες σε διαφορετικά σενάρια πλημμυρών, αποτελούν τη βάση για την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας (στην Ελλάδα είναι ένα ανά υδατικό διαμέρισμα). Τα σχέδια αυτά έπρεπε να είχαν καταρτισθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2021 και να είχαν υποβληθεί έως τις 22 Μαρτίου 2022. Ως αποτέλεσμα, η διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας έχει ήδη κινηθεί και για αυτό το θέμα.

Η Ελλάδα μάλιστα είναι το μόνο κράτος-μέλος, που δεν συμμορφώθηκε και συνεπώς παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο. «Αρχικά, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έως τον Ιούνιο του 2023. Ωστόσο, πριν από το καλοκαίρι, η Ελλάδα εξήγησε ότι η συμμόρφωση δεν προβλέπεται πριν από το τέλος του 2023. Δεδομένου ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε, η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει παραπέμποντας την υπόθεση στο Δικαστήριο», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Η Ελλάδα ωστόσο έχει καθυστερήσει και στην εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την αποτελεσματική διαχείριση των ποταμών και τη διαχείριση κινδύνου πλημμυρών.

Σύμφωνα με την οδηγία-πλαίσιο της Ε.Ε. για τα ύδατα, που εγκρίθηκε το 2000, κάθε χώρα της Ε.Ε. αναμένεται να εγκρίνει σχέδιο διαχείρισης και να υποβάλει έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε έξι χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για την οδηγία για τις πλημμύρες, που εγκρίθηκε το 2007, σκοπός της οποίας είναι να συμβάλει στη μείωση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT