Ιράκ: Αμερικανικές κυρώσεις σε δύο φιλοιρανικές οργανώσεις

Ιράκ: Αμερικανικές κυρώσεις σε δύο φιλοιρανικές οργανώσεις

Οι αμερικανικές δυνάμεις σε Ιράκ και Συρία έχουν δεχτεί περισσότερες από 55 επιθέσεις από τα μέσα Οκτωβρίου

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυρώσεις σε επτά πρόσωπα που συνδέονται με δύο φιλοϊρανικές ιρακινές ένοπλες οργανώσεις, επέβαλε την Παρασκευή η Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δύο οργανώσεις ευθύνονται για επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε Ιράκ και Συρία.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στις Ταξιαρχίες Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι η οργάνωση αυτή «ιδρύθηκε, χρηματοδοτείται και στηρίζεται» από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και ευθύνεται «για το πρόσφατο κύμα επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ και των εταίρων τους στο Ιράκ και τη Συρία, μετά τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ».

Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο «μπήκε» και μια άλλη οργάνωση που εδρεύει στο Ιράκ, οι Ταξιαρχίες Σαγιέντ σαλ Σουχάντα και ο επικεφαλής τους, Χασίμ Φινιάν Ραχίμ αλ Σαράτζι. Η οργάνωση αυτή, που επίσης στηρίζεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης, «σχεδίασε και συμμετείχε σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία», επισημαίνεται.

«Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να λογοδοτήσει κάθε καιροσκόπος που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στη Γάζα προς όφελός του», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών, Μπράιαν Νέλσον.

Σημειώνεται πως οι Ταξιαρχίες Χεζμπολάχ ή Καταέμπ Χεζμπολάχ χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ το 2009 επειδή έβαλαν διέπραξαν «πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον των αμερικανικών αρχών και της ιρακινής κυβέρνησης», υπενθύμισε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Ιράκ (2.500 άνδρες) και τη Συρία (περίπου 900), έχουν δεχτεί περισσότερες από 55 επιθέσεις από τα μέσα Οκτωβρίου και δεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί ελαφρά, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT