Γάζα: Το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα «σε μία ώρα»

Γάζα: Το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα «σε μία ώρα»

Παράλληλα, το πρώτο φορτίο καυσίμων έφτασε στη Λωρίδα μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Ισραήλ, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

5' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες έδωσαν σήμερα, κατά την τέταρτη ημέρα της εφόδου τους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, εντολή από μεγάφωνα για την εκκένωσή του «σε μία ώρα», ανέφερε δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται εκεί.

Μετά την εν λόγω εντολή του ισραηλινού στρατού, εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να απομακρύνονται πεζή από το αλ Σίφα, όπως αναφέρει δημοσιογράφος του AFP.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο AFP, 450 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι η Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως στρατιωτική βάση.

Το Αλ Σίφα είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας και η κατάσταση εκεί είναι «καταστροφική» για τους ασθενείς, τους εκτοπισμένους και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται εκεί χωρίς να έχει ρεύμα, «ούτε νερό ούτε τρόφιμα», όπως είχε δηλώσει στο AFP ο διευθυντής του, ο γιατρός Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια. 

Το προσωπικό του Αλ Σίφα ανακοίνωσε ότι ένα πρόωρο βρέφος πέθανε στο νοσοκομείο χθες. Πρόκειται για το πρώτο που πεθαίνει στο διάστημα που μεσολάβησε από την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομειακό συγκρότημα. Τρία πρόωρα βρέφη είχαν πεθάνει τις προηγούμενες ημέρες, όταν είχε περικυκλωθεί το νοσοκομείο.

Στη Γάζα το πρώτο φορτίο καυσίμων

Το πρώτο φορτίο καυσίμων έφτασε στη Γάζα, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Ισραήλ, με στόχο να ξανατεθούν σε λειτουργία οι γεννήτριες που ηλεκτροδοτούν νοσοκομεία και δίκτυα τηλεπικοινωνιών στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, το Ισραήλ ενέκρινε την είσοδο καθημερινά δύο βυτιοφόρων στη Λωρίδα της Γάζας. Η Παλαιστινιακή Αρχή, υπεύθυνη για τον τερματικό σταθμό της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το βράδυ ότι 17.000 λίτρα καυσίμων παραδόθηκαν για να τροφοδοτήσουν τις γεννήτριες της εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Γάζας.

Το Ισραήλ αρνιόταν μέχρι τώρα να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στον παλαιστινιακό θύλακα, υποστηρίζοντας πως αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και το Ισραήλ.

26 νεκροί από πλήγματα στη νότια Γάζα

Σήμερα τα ξημερώματα, πλήγμα κατά τριών κτιρίων της Χαν Γιουνίς προκάλεσε τον θάνατο 26 ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό 23, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Νάσερ της πόλης αυτής που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Χθες, το Ισραήλ είχε καλέσει εκ νέου τους κατοίκους της Χαν Γιουνίς να εκκενώσουν την πόλη και να μετακινηθούν δυτικά, πέρα από τη γραμμή του πυρός και πιο κοντά στην ανθρωπιστική βοήθεια.

«Ζητούμε από τον κόσμο να μετακινηθεί. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο για πολλούς από αυτούς, αλλά δεν θέλουμε να δούμε αμάχους να παγιδεύονται στα διασταυρούμενα πυρά», δήλωσε χθες στο MSNBC ο Μαρκ Ρεγκέβ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μια τέτοια μετακίνηση θα μπορούσε να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους -που διέφυγαν προς τον νότο για να γλιτώσουν από την ισραηλινή επίθεση στην Πόλη της Γάζας-, να μετακινηθούν ξανά, μαζί με τους κατοίκους της Χαν Γιουνίς, πόλης με πληθυσμό άνω των 400.000, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση.

Το Ισραήλ έριξε φυλλάδια στις ανατολικές περιοχές της Χαν Γιουνίς με τα οποία λέει στον κόσμο να απομακρυνθεί σε καταφύγια, αφήνοντας να εννοηθεί πως επίκεινται στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Μ. Ρεγκέβ σημείωσε πως ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να εισέλθει στην πόλη για να εκδιώξει ενόπλους της Χαμάς από υπόγειες σήραγγες και οχυρά, αλλά ότι δεν υπάρχει τόσο «τεράστια υποδομή» σε περιοχές με πιο αραιή δόμηση στο δυτικό τμήμα της.

«Είμαι σχεδόν σίγουρος πως δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν ξανά» αν μετακινηθούν δυτικά, συνέχισε. «Τους ζητάμε να μετακινηθούν σε περιοχή όπου ελπίζουμε πως θα υπάρχουν σκηνές και νοσοκομείο εκστρατείας», δήλωσε.

Καθώς οι δυτικές περιοχές βρίσκονται πιο κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορεί να εισέλθει «το ταχύτερο δυνατό», κατέληξε.

«Δεν ζητάμε το φεγγάρι. Ζητάμε βασικά μέτρα, αναγκαία για να ανταποκριθούμε στις βασικές ανάγκες του άμαχου πληθυσμού και να αναστρέψουμε την πορεία αυτής της κρίσης», δήλωσε παράλληλα, μέσω βιντεοκλήσης στη Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Υπόνομοι ξεχειλίζουν στους δρόμους»

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από τα δύο τρίτα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο. Οι περισσότεροι έχουν φύγει προς τον νότο, παίρνοντας μαζί τους ελάχιστα πράγματα, και ζουν μες το κρύο που έχει ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με την UNRWA, το 70% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, όπου οι υπόνομοι άρχισαν να ξεχειλίζουν στους δρόμους.

Χθες, στη Ράφα, τραυματισμένα παιδιά περίμεναν σε ασθενοφόρα προκειμένου να απομακρυνθούν προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω Αιγύπτου, σύμφωνα με εικόνες του AFP.

«Στην αρχή μάς είπαν πως θα πεθάνει. Εχει κατάγματα στο κρανίο, στη λεκάνη και στον μηρό», λέει ο Ανταμ Αλ Μαντχούν, πατέρας της 4χρονης Κένζα, το δεξί χέρι της οποίας ακρωτηριάστηκε από ισραηλινό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια.

Στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η Αζχαρ αλ Ρίφι, μια 36χρονη μητέρα, εξακολουθεί να αναζητεί την ασφάλεια που υποσχόταν το Ισραήλ όταν έδωσε εντολή στους Παλαιστίνιους να φύγουν από το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Ελεγαν ότι το νότιο ήταν πιο ασφαλές, άρα μετακινηθήκαμε», λέει στο AFP. Ομως χθες την αυγή ισραηλινό αεροσκάφος έριξε βόμβες στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους, 7 εκ των οποίων ήταν συγγενείς της Αζχαρ αλ Ρίφι.

Στα οκτώ χρόνια της, η Νάντα Αμπού Χίγια ζει τον τρίτο βομβαρδισμό στη ζωή της. «Αρχικά βομβάρδισαν το σπίτι του παππού μου όπου ζούσαμε στη Γάζα. Μετά πήγαμε στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, μας βομβάρδισαν κι εκεί. Ετσι, ήρθαμε εδώ, και μας βομβάρδισαν και πάλι», διηγείται στο AFP.

Νέες εντάσεις στη Δυτική Οχθη

Χθες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε το πτώμα της Νόα Μαρσιάνο, μιας 19χρονης Ισραηλινής στρατιώτη που κρατούνταν όμηρος από τη Χαμάς, κατόπιν έρευνας που έκανε σε κτίριο κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Το ισλαμιστικό κίνημα είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι η Μαρσιάνο είχε σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Επίσης, η Χαμάς ανακοίνωσε χθες τον θάνατο ενός 85χρονου τον οποίο είχε πάρει όμηρο από το Ισραήλ. Κατά την ίδια, ο ηλικιωμένος πέθανε ύστερα από κρίση πανικού που έπαθε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.

Διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς διεξάγονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ, καθώς το Ισραήλ αρνείται οποιαδήποτε εκεχειρία έως ότου όλοι αφεθούν ελεύθεροι.

Την ίδια ώρα, η ένταση έχει οξυνθεί στη Δυτική Οχθη, παλαιστινιακό έδαφος που τελεί υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, όπου περίπου 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από εποίκους και Ισραηλινούς στρατιώτες από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι σκότωσε «πέντε τρομοκράτες» στην Τζενίν, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών κινημάτων. Επίσης, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς τα ξημερώματα του Σαββάτου από αεροπορικό πλήγμα κατά του καταυλισμού προσφύγων της Μπαλάτα, κοντά στη Ναμπλούς, που είναι επίσης γνωστή ως προπύργιο νεαρών μελών διαφόρων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Στη Χεβρώνα, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν «από σφαίρες του ισραηλινού στρατού», σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT