Ισραήλ: Πίεση στην κυβέρνηση από τους συγγενείς των ομήρων

Ισραήλ: Πίεση στην κυβέρνηση από τους συγγενείς των ομήρων

Μέλη των οικογενειών των ομήρων και χιλιάδες υποστηρικτές τους έφτασαν στην Ιερουσαλήμ το Σάββατο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέλη των οικογενειών των ομήρων και χιλιάδες υποστηρικτές τους έφτασαν στην Ιερουσαλήμ το Σάββατο για να βρεθούν ενώπιον της κυβέρνησης με το αίτημα για απελευθέρωση και επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πορεία έλαβαν μέρος 20.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που μπήκαν καθώς η πορεία περνούσε από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει το Τελ Αβίβ με την Ιερουσαλήμ.

Μεταξύ αυτών που διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ ήταν και ο κεντρώος ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος υποστήριξε ως επί το πλείστον τον πόλεμο, ωστόσο ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ είναι «για να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου οι όμηροι να επιστρέψουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο 25χρονος Νόαμ Αλόν, που κρατούσε μια φωτογραφία της φίλης του η οποία έχει απαχθεί.

Ισραήλ: Πίεση στην κυβέρνηση από τους συγγενείς των ομήρων-1
REUTERS/Ronen Zvulun

«Δεν έχουμε χρόνο, δεν έχουμε ούτε μία ώρα ακόμα»

«Αναμένουμε από αυτούς να μας συναντήσουν. Περιμένουμε να μας πουν πώς θα το κάνουν», είπε ο ίδιος αναφερόμενος στις κινήσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο. Απαιτούμε από αυτούς να το κάνουν τώρα, με οποιοδήποτε τίμημα για την επιστροφή των ομήρων», πρόσθεσε.

Στην πορεία συμμετείχε επίσης η Αντριάνα Αντρί, της οποίας η 85χρονη πεθερά είναι μεταξύ αυτών που απήχθησαν από τη Χαμάς. «Πορευόμαστε στην Ιερουσαλήμ για να τη φέρουμε πίσω, να φωνάξουμε και να πούμε ότι πρέπει να είναι εδώ», δήλωσε η Αντρί. «Δεν έχουμε χρόνο, δεν έχουμε ούτε μία ώρα ακόμα, δεν ξέρουμε αν είναι ζωντανή».

Ισραήλ: Πίεση στην κυβέρνηση από τους συγγενείς των ομήρων-2
 REUTERS/Ilan Rosenberg

«Δεν λένε στους συγγενείς τι συμβαίνει»

Σημειώνεται ότι περίπου 240 Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων μωρά, παππούδες και γιαγιάδες, πιστεύεται πως βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας.

Πολλοί συγγενείς και φίλοι των αγνοουμένων φοβούνται ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, που αποσκοπούν στην καταστροφή της Χαμάς, θα βλάψουν και τους δικούς τους ανθρώπους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση λέει ότι η επίθεση βελτιώνει τις πιθανότητες ανάκτησης των ομήρων, ίσως μέσω μιας μεσολάβησης για ανταλλαγή κρατουμένων.

«Είναι αδύνατον να υπάρχουν 240 απαχθέντες και η κυβέρνηση -η κυβέρνησή μας- να μη μιλάει με (τους συγγενείς), να μην τους λέει τι συμβαίνει, τι είναι στο τραπέζι, τι προσφέρεται, ποια είναι τα στοιχεία υπέρ και ποια κατά. Τίποτα», δήλωσε ο ακτιβιστής Στιβ Κερέμ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT