Ιταλία: Στη φυλακή εκατοντάδες μαφιόζοι της Ντράνγκετα

Ιταλία: Στη φυλακή εκατοντάδες μαφιόζοι της Ντράνγκετα

Εκτιμάται ότι η Ντράνγκετα αποτελείται από περίπου 150 οικογένειες της Καλαβρίας αλλά και συνεργάτες

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί τουλάχιστον μιάμιση ώρα, η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μπριγκίντα Καβασίνο, διάβαζε τις ποινές και τα ονόματα των ενόχων, για τους εκατοντάδες που καταδικάστηκαν στη νότια Ιταλία ως μέλη της μαφιόζικης οργάνωσης Ντράνγκετα αλλά και ως συνεργάτες. 

Από τους 322 κατηγορούμενους, περίπου 200 καταδικάστηκαν, ενώ τέσσερα κορυφαία μέλη της Ντράνγκετα έλαβαν ποινές φυλάκισης 30 ετών. Ενας από τους πιο γνωστούς κατηγορούμενους της δίκης, ο 70χρονος πρώην βουλευτής Τζιανκάρλο Πιτέλι, κατηγορήθηκε ως οργανωτής της μαφίας και έλαβε ποινή φυλάκισης 11 ετών. 

Οι ετυμηγορίες του δικαστηρίου της Βίμπο Βαλέντια σηματοδοτούν το τέλος μιας τριετούς δίκης που διεξήχθη σε αίθουσα υψίστης ασφαλείας στην Καλαβρία. Είναι ενδεικτικό ότι η αίθουσα κατασκευάστηκε έτσι ώστε να χωρέσει τους εκατοντάδες κατηγορούμενους αλλά και να φιλοξενήσει τους 400 δικηγόρους. Συνολικά, περίπου 900 μάρτυρες κλήθηκαν να καταθέσουν σχετικά με το μαφιόζικο δίκτυο της Ντράνγκετα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίκη κατά της μαφίας στην Ιταλία εδώ και δεκαετίες. 

Η Ντράνγκετα άρχισε να αναπτύσσεται τις τελευταίες δεκαετίες καθώς οι ιταλικές αρχές είχαν επικεντρωθεί στην εξάλειψη της γνωστής Κόζα Νόστρα της Σικελίας. Σήμερα, εκτιμάται ότι η Ντράνγκετα αποτελείται από περίπου 150 οικογένειες της Καλαβρίας αλλά και συνεργάτες.

Οι εγκληματικές δραστηριότητες της Ντράνγκετα αφορούν τη διακίνηση ναρκωτικών, την τοκογλυφία, τους εκβιασμούς και την υπεξαίρεση δημόσιων πόρων. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα της μαφιόζικης οργάνωσης ανέρχονται σε πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. 

Με πληροφορίες από France24, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT