Επικοινωνία Μακρόν – Σι για Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Επικοινωνία Μακρόν – Σι για Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Αντάλλαξαν απόψεις για την κρίση στη Γάζα, ενώ ο Μακρόν παρουσίασε τις προσπάθειες που καταβάλλει για την απελευθέρωση των ομήρων

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή και το Ουκρανικό συζήτησαν τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Μακρόν παρουσίασε τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ενημέρωσε δε τον Κινέζο πρόεδρο για τις πρωτοβουλίες της Γαλλίας που αποσκοπούν στην ειρήνη και στην ασφάλεια της περιοχής, τη μάχη κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, την παροχή βοήθειας στους αμάχους της Γάζας αλλά και τη δρομολόγηση μιας διαδικασίας με στόχο τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία, έναντι της επιθετικότητας της Ρωσίας, αλλά και την ανησυχία του για τη στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να διατηρήσουν διαύλους διαλόγου με το Κίεβο.

Δέσμευση Κίνας για μείωση χρήσης ορυκτών καυσίμων

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν και για το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και σύμφωνα με το Ελιζέ, η Κίνα δεσμεύτηκε να μη χρηματοδοτεί πλέον μονάδες εξαγωγής άνθρακα στο εξωτερικό αλλά και να προχωρήσει στη σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στην επικράτειά της.

Τέλος, ενόψει της 60ής επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τη Γαλλία, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να διατηρήσουν τη δυναμική που δημιουργήθηκε μετά την τελευταία επίσκεψη Μακρόν στο Πεκίνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT