Γενέθλια με ηλικιακές ανησυχίες για τον Μπάιντεν

Γενέθλια με ηλικιακές ανησυχίες για τον Μπάιντεν

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος είχε το προηγούμενο ρεκόρ ως ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ, ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία του σε ηλικία 77 ετών το 1989.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κλείνει σήμερα τα 81 του χρόνια, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν για το προχωρημένο της ηλικίας του, αναφορικά με τη διεκδίκηση της επανεκλογής του. 

Σε αντίθεση με άλλους προκατόχους του που έχουν γιορτάσει τα γενέθλιά τους με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις, ο Μπάιντεν σχεδιάζει να δειπνήσει με την οικογένειά του στο Ναντάκετ.

Ο άλλοτε αντιπρόεδρος και νυν πρόεδρος των ΗΠΑ επιμένει ότι η ηλικία του και η εμπειρία του επί μισό αιώνα στον δημόσιο βίο είναι πλεονέκτημα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αμερικής. «Ξέρω ότι είμαι 198 ετών», αστειεύτηκε τον Ιούνιο.

Εάν επανεκλεγεί, ο Μπάιντεν θα είναι 86 ετών στο τέλος της δεύτερης θητείας του. Ο Ρεπουμπλικανός Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος είχε το προηγούμενο ρεκόρ ως ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ, ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία του σε ηλικία 77 ετών το 1989.

Ο Τραμπ, ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών που θα αντιμετωπίσει τον Μπάιντεν στις εκλογές του 2024, είναι 77 ετών.

Σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι ψηφοφόροι εξέφρασαν ανησυχία για την ηλικία του Μπάιντεν και την καταλληλότητά του για το αξίωμα. Το 77% των ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένου του 65% των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για πρόεδρος, ενώ μόλις το 39% δήλωσε ότι είναι πνευματικά διαυγής για την προεδρία.

Ορισμένοι ειδικοί του κόμματος υποστήριξαν ότι η ηλικία είχε κυριαρχήσει στη συζήτηση για τον Μπάιντεν τον τελευταίο καιρό εν μέρει επειδή ο πρόεδρος δεν είχε ακόμη αντιμετωπίσει δημόσια τον Τραμπ. «Στο τέλος της ημέρας», εκτιμούν οι Δημοκρατικοί «οι ψηφοφόροι που είναι επιφυλακτικοί, θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο να υποστηρίξουν έναν ογδοντάχρονο με τον οποίο συμφωνούν παρά έναν άλλο σύντομα ογδοντάχρονο που θεωρούν απειλή για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα στην άμβλωση και άλλα θέματα που τους ενδιαφέρουν».

Πηγή: Reuters, New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT