Τζο Μπάιντεν: Τα γενέθλια που όλοι θέλουν να ξεχάσουν

Τζο Μπάιντεν: Τα γενέθλια που όλοι θέλουν να ξεχάσουν

Τα 81 έτη του Μπάιντεν ίσως αποτελέσουν μια άβολη στιγμή απέναντι σε ένα εκλογικό σώμα που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την ηλικία του

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους περισσότερους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας έρχεται μια στιγμή ύστερα από την οποία ένα ακόμη κεράκι στην τούρτα γενεθλίων δεν γίνεται δεκτό ακριβώς με ενθουσιασμό. Και αυτό ισχύει για ανθρώπους που ούτε καν είναι υποψήφιοι για πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έγινε χθες 81 ετών, τα γενέθλια αυτά πιθανώς να αποτελέσουν μία ακόμη άβολη στιγμή απέναντι σε ένα εκλογικό σώμα που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την ηλικία του. Η επίγνωση αυτού του γεγονότος πιθανώς οδήγησε τον Μπάιντεν να μη γιορτάσει τα γενέθλιά του με κάποια λαμπερή δεξίωση, όπως πολλοί προκάτοχοί του, αλλά σε στενό οικογενειακό κύκλο στο νησί Νάντουκετ.

Το καλύτερο δώρο για το οποίο θα μπορούσε να ελπίζει ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ θα ήταν ένα σχέδιο για να κερδίσει τη διαρκώς μειούμενη δημοφιλία του, ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές της χώρας, όμως αυτό δεν φαίνεται να έρχεται. Παρά το γεγονός πως ο επικρατέστερος αντίπαλός του, ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει τον τελευταίο καιρό ολισθήσει σε πολλαπλά σαρδάμ και παράλογες δηλώσεις που πολλοί αποδίδουν στα 77 του χρόνια, αρκετοί Δημοκρατικοί επιμένουν ότι ο Μπάιντεν χρειάζεται να κάνει αρκετά περισσότερα για να τους πείσει να τον τιμήσουν ξανά με την ψήφο τους.

Αλλοι, συμπεριλαμβανομένων αρκετών νυν και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων, υποστηρίζουν πως τα μέλη του επιτελείου του Μπάιντεν πρέπει να σταματήσουν να τον αντιμετωπίζουν σαν έναν υπερήλικα με περιορισμένες δυνατότητες, διότι η αντιμετώπιση αυτή βγαίνει και στο δημόσιο προφίλ του.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τίποτα δεν ενοχλεί τον Λευκό Οίκο περισσότερο από τον δημόσιο διάλογο για την ηλικία του Μπάιντεν, θέμα που φαίνεται να έχει γίνει εμμονή στα αμερικανικά μίντια. Οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του δηλώνουν με ενόχληση πως δημοσιογράφοι και σχολιαστές στέκονται στην επιβραδυμένη ομιλία του, στο αργό του περπάτημα, ωστόσο, δεν λένε κουβέντα για τις ατελείωτες ώρες που έχει αφιερώσει τον τελευταίο μήνα στη διαχείριση της κρίσης που επέφερε ο πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, για τις ξεχωριστές συνόδους κορυφής με ηγέτες από Ασία και Ευρώπη, καθώς και για την ημερήσια επίσκεψη στο Ισραήλ κατά την οποία πέταξε από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη και επέστρεψε χωρίς να διαβεί την πόρτα κάποιου ξενοδοχείου.

Ερωτηθείς την Κυριακή σχετικά με τα γενέθλια του προέδρου, κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να μιλήσει για το «ηλικιακό ζήτημα» και επέλεξε να εστιάσει στα όσα έχει πετύχει ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια της θητείας του, υπογραμμίζοντας ότι η πολυετής εμπειρία του στην Ουάσιγκτον έχει αποφέρει καρπούς.

«Αυτό το θέμα, όπως και πολλά άλλα, θα ξεθωριάσει μόλις αρχίσουμε να πλησιάζουμε στην ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες των γενικών εκλογών», δήλωσε ο Μπράιαν Φάλον, πρώην σύμβουλος της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον το 2016. «Μόλις περάσει η ώρα των συνθημάτων και φτάσει η ώρα της επιλογής, θα είναι αδύνατο για τους Ρεπουμπλικανούς να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν ως ρεαλιστικό επιχείρημα το θέμα της ηλικίας, όταν ο δικός τους υποψήφιος θα είναι επίσης πάνω από 80 ετών στην επόμενη θητεία του, σε περίπτωση που εκλεγεί». Οι στρατηγικοί σχεδιαστές της καμπάνιας Μπάιντεν στοχεύουν στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι θα προτιμήσουν «έναν ογδοντάρη που συμφωνούν μαζί του παρά έναν σχεδόν ογδοντάρη με τον οποίο διαφωνούν».

Αν αυτό πετύχει, θα ήταν το καλύτερο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσε να ελπίζει ο Μπάιντεν, ο οποίος εκείνες τι ημέρες θα γίνεται 82 ετών. Πρόκειται, φυσικά, για ένα μεγάλο αν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT