Ενα απρόβλεπτο μέλλον για την πολύπαθη Αργεντινή

Ενα απρόβλεπτο μέλλον για την πολύπαθη Αργεντινή

Ο ακραίος Μιλέι νέος πρόεδρος της Αργεντινής - Δηλώνει «αναρχοκαπιταλιστής» και υπόσχεται περικοπή περιττών δαπανών

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ακροδεξιός και ακραία φιλελεύθερος πρώην τηλεοπτικός αστέρας Χαβιέ Μιλέι είναι επισήμως ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, ύστερα από την καταμέτρηση του 99% των ψήφων των εθνικών εκλογών της Κυριακής.

Ο 53χρονος Μιλέι, που έχει στο παρελθόν αυτοχαρακτηριστεί «αναρχοκαπιταλιστής», χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του μια ακραία ρητορική, η οποία είχε τελικά απήχηση στο εκλογικό σώμα. Εμφανιζόμενος συχνά με ένα αλυσοπρίονο στα χέρια, ο Μιλέι υποσχέθηκε πολλάκις να «κόψει» τις περιττές δαπάνες της χώρας του. Ως μέρος αυτού του εγχειρήματος έχει εξαγγείλει πως σκοπεύει να εξαλείψει τα «άχρηστα υπουργεία», όπως το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Γυναικών, Φύλου και Διαφορετικότητας.

Στα κοινωνικά ζητήματα ο Μιλέι έχει δηλώσει πως επιθυμεί να κάνει ελαστικότερους τους νόμους περί οπλοκατοχής, αλλά και να απαγορεύσει τις εκτρώσεις, που νομιμοποιήθηκαν στη χώρα μόλις το 2020. Σε συνέντευξή του τον Μάιο είπε, επιπλέον, πως θα επιδιώξει «λύσεις με όρους ελεύθερης αγοράς» στο πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων στα νοσοκομεία, νομιμοποιώντας την πώληση ανθρώπινων οργάνων από ιδιώτες.

Οσον αφορά την οικονομία, η οποία αποτέλεσε και το αντικείμενο των σπουδών του αμέσως αφότου εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο, ο Μιλέι είναι φανατικός υποστηρικτής της «δολαριοποίησης». Κεντρική του επιδίωξη αναμένεται να αποτελέσει η αντικατάσταση του αργεντίνικου πέσο με το δολάριο των ΗΠΑ, καθώς και το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας της χώρας ώστε να καταστεί αδύνατο το τύπωμα νέου χρήματος. Εν μέσω ενός πληθωρισμού που άγγιξε το 143% αυτόν τον μήνα, οι εκκεντρικές προτάσεις του Μιλέι φαίνεται να βρήκαν έντονη απήχηση στα κατώτερα αλλά και τα φτωχοποιημένα μεσαία στρώματα.

Συγχαρητήρια από Τραμπ

Οι αντισυστημικές θέσεις του έχουν οδηγήσει πολλούς εντός και εκτός συνόρων να τον συγκρίνουν με τον τέως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι άλλωστε το γεγονός ότι ο πρώτος μη Αργεντινός πολιτικός που τον συνεχάρη ήταν ο ίδιος ο Τραμπ. «Είμαι πολύ περήφανος για εσένα! Θα αλλάξεις την πορεία της χώρας και πραγματικά θα κάνεις την Αργεντινή σπουδαία ξανά», δήλωσε παραφράζοντας το σύνθημα της δικής του προεκλογικής εκστρατείας «Make America Great Again».

Εκτός των ακραίων του πολιτικών θέσεων, ο Μιλέι έχει προβεί ωστόσο και σε μια σειρά από ακατανόητες δηλώσεις που έχουν κάνει πολλούς στην Αργεντινή να τον αποκαλούν «El Loco» (Ο τρελός), παρωνύμιο που είχε από την εφηβεία του εξαιτίας των απρόβλεπτων ξεσπασμάτων οργής. Σε ζωντανή συνέντευξή του τον προηγούμενο μήνα στο δίκτυο América TV, ο Μιλέι είχε παραπονεθεί στον οικοδεσπότη Εστεμπάν Τρεμπούκ πως δεν μπορεί να συγκεντρωθεί από τις «φωνές και τους ψιθύρους στο στούντιο». Ωστόσο, στο στούντιο δεν υπήρχε άλλος άνθρωπος πέρα από τους δυο τους. Πολλοί είχαν τότε χαρακτηρίσει το περιστατικό σαν «την αρχή του τέλους» της πολιτικής καριέρας του, κρίση που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.

Το δημόσιο ενδιαφέρον έχει συγκεντρώσει, ωστόσο, και η σύντροφος του Μιλέι, Φάτιμα Φλόρες. Η 42χρονη Φλόρες, που το πραγματικό της όνομα είναι Μαρία Εουχένια, είναι τηλεοπτική και θεατρική κωμική ηθοποιός, διάσημη στη χώρα για τις τολμηρές, σατιρικές μιμήσεις της. Μία από τις περσόνες που της ζητούν συνήθως να υποδυθεί είναι εκείνη της πρώην προέδρου της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

Ο χωρισμός της με τον επί 22 χρόνια σύζυγό της, Νορμπέρτο Μάρκος, είχε απασχολήσει στην αρχή της χρονιάς τις σκανδαλοθηρικές εκπομπές και ιστοσελίδες της χώρας. Αν και εκείνη την εποχή η Φλόρες ήδη μιλούσε με τον Μιλέι, το ειδύλλιό τους αποκαλύφθηκε μία εβδομάδα μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, όταν ο νέος πρόεδρος κέρδισε για πρώτη φορά την πλειοψηφία ενάντια στα προγνωστικά.

Σε μια ειρωνική τροπή των πραγμάτων, η Φλόρες ως «πρώτη κυρία» της χώρας θα κατοικήσει μετά την ορκωμοσία της 10ης Δεκεμβρίου στην προεδρική κατοικία του Ολίβος, εκεί, δηλαδή, όπου έζησε για 12 χρόνια η πραγματική Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT