Ε.Ε. – ΟΗΕ: Υγειονομικά μέτρα λόγω κλιματικής κρίσης   

Ε.Ε. – ΟΗΕ: Υγειονομικά μέτρα λόγω κλιματικής κρίσης   

Με επιστολή 20 κράτη της Ε.Ε. καλούν την Κομισιόν να προετοιμαστεί – Ο ΟΗΕ προβλέπει «συνθήκες κολάσεως» το 2050

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Κοινό έγγραφο κατέθεσαν στην Ε.Ε. 20 κράτη-μέλη της Ενωσης, μεταξύ τους και η Ελλάδα, εκδηλώνοντας την επιθυμία τους για πιο αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της διασποράς μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Την ίδια ώρα, νέα έκθεση του ΟΗΕ ενόψει της κλιματικής συνόδου COP28 προοιωνίζεται «συνθήκες κολάσεως» από την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Το έγγραφο των 20 ευρωπαϊκών κρατών υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος αντιμετωπίζει σοβαρές υγειονομικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, με 61.000 ανθρώπους να έχουν πεθάνει στους καύσωνες του τελευταίου καλοκαιριού, αποδεικνύοντας ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της θερμοκρασιακής ανόδου δεν είναι αποτελεσματικά.

Στο κείμενο, που απευθύνεται στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα 20 κράτη (Ελλάδα, Κροατία, Γερμανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αυστρία, Εσθονία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία) καλούν την Ε.Ε. να ενισχύσει την επιτήρηση των απειλών για την υγεία και το υγειονομικό σύστημα, που προκύπτουν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την προετοιμασία των κρατών για την αντιμετώπισή τους.

Η κλιματική αλλαγή ενισχύει τις πιθανότητες μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων σε νέες γεωγραφικές ζώνες, όπως στην Ευρώπη, καθώς τα καλοκαίρια γίνονται θερμότερα και πιο παρατεταμένα και οι αυξανόμενες πλημμύρες δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τη μετάδοση ασθενειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του κινδύνου αποτελεί το κουνούπι τίγρης. Αυτό το είδος έχει καταγραφεί σε 337 ευρωπαϊκές τοποθεσίες, διπλάσιος αριθμός από ό,τι πριν από δύο δεκαετίες.

Την ίδια ώρα, νέα έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (Unep), που δημοσιεύεται λίγες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο COP28 για το κλίμα, δείχνει ότι ακόμη και η πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι κυβερνήσεις θα μειώσει κατά μόλις 0,1 βαθμό Κελσίου την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης το 2050, αύξηση που θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας «συνθήκες κολάσεως», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT