Ζοζέπ Μπορέλ: Παλαιστινιακό κράτος, η μόνη «εγγύηση» ασφάλειας του Ισραήλ

Ζοζέπ Μπορέλ: Παλαιστινιακό κράτος, η μόνη «εγγύηση» ασφάλειας του Ισραήλ

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μπορέλ συγκάλεσε χθες έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την πεποίθηση ότι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος εγγύησης της ασφάλειας του Ισραήλ εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, όπου επισκέφθηκε το Ισραήλ, και μάλιστα για πρώτη φορά στη θητεία του, τη Δυτική Οχθη, το Μπαχρέιν, το Κατάρ και την Ιορδανία, ο ύπατος εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε συγκάλεσε χθες έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Σε γραπτή του δήλωση μετά τη συνεδρίαση ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι κατέληξε σε ένα «θεμελιώδες συμπέρασμα» από τις συνομιλίες που είχε με ηγέτες της περιοχής. «Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος διασφάλισης της ασφάλειας του Ισραήλ είναι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους». Προσέθεσε παράλληλα ότι, «παρά τις τεράστιες προκλήσεις, πρέπει να προωθήσουμε τις ιδέες μας για τη σταθεροποίηση της Γάζας και το μέλλον του παλαιστινιακού κράτους».

Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ο Ζοζέπ Μπορέλ άλλωστε παρουσίασε κάποιες ιδέες για ένα προσχέδιο «οδικού χάρτη» για το μέλλον και αφού ολοκληρωθεί η τρέχουσα σύγκρουση και τις οποίες συζήτησε εκτενώς με τους «27». Ανάμεσα σε άλλα πρότεινε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε κατοχή της Γάζας και αντιθέτως να τεθεί υπό τον απόλυτο έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής. Προς το παρόν, ωστόσο και μετά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δίνει έμφαση στην απελπιστική ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα. «Οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητούν άμεσες ανθρωπιστικές παύσεις», είπε και προσέθεσε: «Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την άμεση εφαρμογή τους».

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, οι 27 υπουργοί εξάλλου συζήτησαν την πιθανότητα επέκτασης της τρέχουσας κρίσης και στη Δυτική Οχθη αλλά και την εμπλοκή περιφερειακών παραγόντων. Εξαιτίας της αύξησης της βίας εκ μέρους των εποίκων εναντίον Παλαιστινίων, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή, δήλωσε ο Μπορέλ, που παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για εμπλοκή των Χούθι της Υεμένης στην τρέχουσα κρίση, μετά τις αναφορές για κατάσταση ομηρίας ενός πλοίου από την οργάνωση των μαχητών.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανακοίνωσε εξάλλου ότι ζήτησε από την υπηρεσία εξωτερικής δράσης της Ε.Ε. να προετοιμάσει μια έκθεση με τις επιλογές για το μέλλον της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου, που θα συζητηθεί τον ερχόμενο μήνα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση αυτή, είπε ο Μπορέλ, θα έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε συγκεκριμένους τρόπους σταθεροποίησης της Γάζας αλλά και την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών.

Αναθεώρηση της βοήθειας προς τη Γάζα

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη, μέσω του σχετικού παγκόσμιου επισιτιστικού τους προγράμματος (WFP), απευθύνουν εκκλήσεις για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς οι κάτοικοι της Γάζας είναι αντιμέτωποι τεράστιες ελλείψεις προμηθειών τροφίμων.

Η Ε.Ε εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, προσφέρει οικονομική αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ (περίοδος 2021-2024) μέσω οργανισμών και υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών που αφορούν συνολικά περίπου 100 πρότζεκτ. Σήμερα, το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εγκρίνει τη συνέχιση της προσφοράς αναπτυξιακής βοήθειας προς τα παλαιστινιακά εδάφη μετά και τη σχετική εσωτερική έρευνα αναθεώρησής της, που διεξήχθη και η οποία αποκάλυψε ότι ουδέποτε τα χρήματα αυτά διοχετεύθηκαν για σκοπούς της Χαμάς, όπως αποκάλυψαν χθες οι Financial Times. Η έρευνα αποφασίστηκε μόλις στις 9 Οκτωβρίου, δύο ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ, προκαλώντας ωστόσο αντιδράσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η έγκριση αυτή,που αναμένεται να επισφραγιστεί σήμερα με απόφαση του Κολεγίου, σημαίνει ότι η βοήθεια θα συνεχίσει να δίνεται απρόσκοπτα και, όπως είχε ήδη προβλεφθεί δηλαδή, στα τέλη Νοεμβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT