Νέο «Mavi Marmara» ετοιμάζουν Τούρκοι «ακτιβιστές»

Νέο «Mavi Marmara» ετοιμάζουν Τούρκοι «ακτιβιστές»

Νηοπομπή 1.000 σκαφών αναμένεται αύριο να φύγει από την Τουρκία με προορισμό τη Γάζα, έχοντας ως στόχο να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 1.000 σκάφη θα συγκεντρωθούν στην Τουρκία την Τετάρτη για να κατευθυνθούν στη Γάζα με σκοπό να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα και να διαταράξουν τη θαλάσσια εμπορική δραστηριότητα του Ισραήλ.

Η πρωτοβουλία θυμίζει τα γεγονότα του 2010, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά νηοπομπής που επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Εννέα επιβάτες του πλοίου «Mavi Marmara» είχαν σκοτωθεί κατά την επίθεση.

Σε συνέντευξή του στον τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Haber7, ο Βολκάν Οξού, ένας από τους διοργανωτές της τωρινής νηοπομπής, ανέφερε ότι τα σκάφη θα μεταφέρουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων αντισιωνιστών Εβραίων». Μεταξύ των 1.000 σκαφών, θα είναι 313 σκάφη με Ρώσους και 104 με Ισπανούς ακτιβιστές, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στον στόλο θα συμμετάσχουν, όπως ανέφερε ο Οξού, μόνο 12 τουρκικά σκάφη. Ωστόσο, ο ίδιος σε μεταγενέστερο tweet που έκανε, δήλωσε ότι ο αριθμός των τουρκικών σκαφών θα είναι πολύ μεγαλύτερος τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία δεν συνδέεται με την τουρκική κυβέρνηση.

Ο ακτιβιστής ανέφερε επίσης ότι ο στολίσκος αναμένεται να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη. Θα κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο και θα συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι συμμετέχοντες θα πάρουν μαζί τους τις συζύγους και τα παιδιά τους.

Με πληροφορίες από Times of Israel

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT