Οι Ρώσοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις Ενοπλες Δυνάμεις

Οι Ρώσοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις Ενοπλες Δυνάμεις

Οσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται οι πολίτες αμφισβητούν τις ικανότητες του στρατού

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από σχεδόν δύο χρόνια μαχών στην Ουκρανία, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αδυναμίες που παρουσιάζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις επί του πεδίου σε συνδυασμό με τη διάψευση των υποσχέσεων για ένα γρήγορο πόλεμο έχουν κάμψει την εμπιστοσύνη της ρωσικής κοινής γνώμης στο στράτευμα. Ετσι ενώ τους πρώτους μήνες των επιχειρήσεων το 80% των πολιτών είχαν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στις Ενοπλες Δυνάμεις, το περασμένο καλοκαίρι το ποσοστό μειώθηκε.

Πλέον εμπιστεύονται τον στρατό τρεις στους τέσσερις Ρώσους (75%), όσοι και το 2014, όταν και έγινε η προσάρτηση της Κριμαίας.

Και ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις χάνουν έδαφος, την εμπιστοσύνη των Ρώσων, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup, κερδίζουν η αστυνομία, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το δικαστικό σύστημα. Μάλιστα τα αντίστοιχα ποσοστά το 2023, φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ από τότε που η Gallup άρχισε να καταγράφει τις τάσεις στη Ρωσία.

Η ρίζα της φθίνουσας πίστης των Ρώσων στον στρατό μπορεί να βρίσκεται σε όσους αμφισβητούν την πολιτική ηγεσία. Ετσι, όπως φαίνεται από τις «καμπύλες» στο παρακάτω γράφημα, αν και από το 2006 έως και το 2018 τα ποσοστά εμπιστοσύνης στο στράτευμα από τους πολίτες που ενέκριναν ή αποδοκίμαζαν την πολιτική ηγεσία αυξομειώνονταν ομοιόμορφα, τα τελευταία χρόνια η εικόνα αυτή άλλαξε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT