Κομισιόν: Η αναπτυξιακή βοήθεια στην Παλαιστίνη δεν καταλήγει στη Χαμάς

Κομισιόν: Η αναπτυξιακή βοήθεια στην Παλαιστίνη δεν καταλήγει στη Χαμάς

«Οι πληρωμές προς την Παλαιστινιακή Αρχή και τη UNWRA θα συνεχιστούν» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To «πράσινο φως» για τη συνέχιση της αναπτυξιακής βοήθειας στην Παλαιστίνη έδωσε την Τρίτη η Κομισιόν, καθώς η επανεξέταση των ευρωπαϊκών κονδυλίων έδειξε ότι καμία χρηματοδότηση της Ε.Ε. δεν καταλήγει άμεσα ή έμμεσα σε τρομοκρατική οργάνωση.

«Η επανεξέταση δεν εντόπισε ενδείξεις ότι τα χρήματα της Ε.Ε. είχαν ωφελήσει άμεσα ή έμμεσα την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, διαπιστώθηκε πως «το ισχύον σύστημα ελέγχου λειτούργησε. Ως αποτέλεσμα, οι πληρωμές προς την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNWRA) θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. είναι διεθνώς ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας στους Παλαιστίνιους και δύο ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αναθεώρηση της οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστίνη. 

Από την αναθεώρηση εξαιρέθηκε η ανθρωπιστική βοήθεια της Ε.Ε. προς τον παλαιστινιακό λαό, η οποία πρόσφατα τετραπλασιάστηκε στα 100 εκατ. ευρώ.

Η επανεξέταση των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων έγινε σε δύο στάδια (λειτουργικός έλεγχος και εκτίμηση κινδύνου) και κάλυψε ολόκληρο το αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων υποστήριξης προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό, την Παλαιστινιακή Αρχή, τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), καθώς και τα σχετικά προγράμματα άλλων υπηρεσιών της Επιτροπής, όπως το Erasmus+.

Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος λειτουργικός έλεγχος για την αξιολόγηση της σκοπιμότητας των έργων υπό το πρίσμα της νέας κατάστασης επί τόπου. Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίστηκε ότι δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν ορισμένα έργα υποδομής στη Γάζα, ύψους 75,6 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα «μη εφικτά έργα» αφορούν κυρίως μεγάλα έργα υποδομής, όπως το φυσικό αέριο για τη Γάζα, το εργοστάσιο αφαλάτωσης και η πρόσβαση σε υπηρεσίες νερού.

Σε δεύτερο στάδιο, η Επιτροπή πραγματοποίησε αξιολόγηση κινδύνου, για την οποία ζητήθηκαν διευκρινίσεις από όλους τους εταίρους υλοποίησης έργων σχετικά με τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, η Επιτροπή ζήτησε πρόσθετα μέτρα για να ενισχυθούν οι διασφαλίσεις που ισχύουν, όπως η συμπερίληψη ρητρών κατά της υποκίνησης μίσους και βίας σε όλες τις νέες συμβάσεις και η διασφάλιση της παρακολούθησης της αυστηρής εφαρμογής τους ανά πάσα στιγμή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT