Χαβιέρ Μιλέι: Εκλεγμένος, εξαγριωμένος και «επικίνδυνος»

Χαβιέρ Μιλέι: Εκλεγμένος, εξαγριωμένος και «επικίνδυνος»

Προεκλογικά είχε προκαλέσει σάλο με τις αντισυμβατικές θέσεις του και τώρα, μετεκλογικά πια, ως ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής ο Χαβιέρ Μιλέι εμπνέει ανησυχία.

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεκλογικά είχε προκαλέσει σάλο με τις ακραία αντισυμβατικές θέσεις του και τώρα, μετεκλογικά πια, ως ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής προκαλεί ακραία ανησυχία.

Ο Χαβιέρ Μιλέι έκανε προεκλογική εκστρατεία με ένα αλυσοπρίονο στο χέρι, υποσχόμενος να βάλει φωτιά στην πολιτική σκηνή της Αργεντινής ανατρέποντας όσα μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεδομένα.

Με τις μακριές φαβορίτες του που μοιάζουν βγαλμένες από τη δεκαετία του 1970 και το «αναμαλλιασμένο» στυλ του που παραπέμπει σε Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον, ο 53χρονος Χαβιέρ Μιλέι, ο γνωστός και ως «περούκας» («el Peluca»), είναι πια ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, με την υποσημείωση ότι μιλάμε για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.  

Χαβιέρ Μιλέι: Εκλεγμένος, εξαγριωμένος και «επικίνδυνος»-1
(AP Photo/Nicolas Aguilera)

Εξελέγη την περασμένη Κυριακή στην εξουσία με ποσοστό 55,7% αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον περονιστή υπουργό Οικονομικών Σέρχιο Μάσα.

«Η Αργεντινή κάνει απότομη στροφή στα δεξιά», σχολιάζει σε ανάλυσή της η Washington Post, σχολιάζοντας την περίπτωση του Χαβιέρ Μιλέι ο οποίος ωστόσο κινείται πέρα από τις ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος.

Πολιτικοί αναλυτές με βαθιά γνώση της λατινοαμερικανικής πολιτικής σκηνής χαρακτηρίζουν τον 53χρονο νέο πρόεδρο της Αργεντινής «πιο αουτσάιντερ και από τα αουτσάιντερ» ή αλλιώς «πιο ακραίο και από τους ακραίους». Πράγματι, ο Χαβιέρ Μιλέι δεν είναι Τραμπ, Μπολσονάρου ή Μπόρις Τζόνσον αλλά κάτι περισσότερο «γραφικό» ως εικόνα μέσα στην ακρότητα της εικόνας αλλά και των θέσεών του.

Για του λόγου το αληθές, θα μπορούσε κανείς να ανατρέξει στις προεκλογικές δεσμεύσεις ενός πολιτικού ο οποίος έχει διακηρύξει ότι εάν εκλεγεί στην εξουσία:

θα κάνει το αμερικανικό δολάριο επίσημο νόμισμα της Αργεντινής

θα «απελευθερώσει» την οπλοκατοχή

θα νομιμοποιήσει την πώληση ανθρώπινων οργάνων χωρίς κρατική παρέμβαση

θα βάλει λουκέτο στην κεντρική τράπεζα 

θα μειώσει τον αριθμό των υπουργείων από 18 σε 8

– θα μειώσει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες

θα πάρει πίσω τα Νησιά Φώκλαντ από το Ηνωμένο Βασίλειο (αλλά χωρίς πόλεμο)

θα κάνει δημοψήφισμα με αίτημα την απαγόρευση των εκτρώσεων

«Γεννηθείς και μεγαλωμένος στο Μπουένος Αϊρες, ο Μιλέι ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής στα νιάτα του (ήταν τερματοφύλακας στην ομάδα Chacarita Juniors) προτού κάνει καριέρα τις επόμενες δεκαετίες ως οικονομολόγος. Το ευρύ κοινό ωστόσο, τον γνώρισε μέσα από τις ραδιοφωνικές και τις τηλεοπτικές εκπομπές στις οποίες εκείνος συμμετείχε ως σχολιαστής […] Αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2021, ο Μιλέι ίδρυσε το δεξιό-λαϊκιστικό κόμμα La Libertad Avanza – LLA με το οποίο πήρε μέρος στις βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, εξασφαλίζοντας τέσσερις έδρες», γράφαμε τον περασμένο Οκτώβριο στην «Κ» για τον Αργεντίνο πολιτικό που «δηλώνει θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ».

Χαβιέρ Μιλέι: Εκλεγμένος, εξαγριωμένος και «επικίνδυνος»-2
(AP Photo/Natacha Pisarenko)

«Είμαι πολύ περήφανος για σένα. Θα κάνεις την Αργεντινή σπουδαία ξανά», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο μήνυμα με το οποίο συνεχάρη τον Χαβιέρ Μιλέι για την εκλογική του νίκη.

Είναι προφανές ότι έπειτα από χρόνια οικονομικών περιπετειών – με το εθνικό νόμισμα να έχει εν τω μεταξύ καταρρεύσει, τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη (κοντά στο 110%) και το 40% του πληθυσμού να βρίσκεται πια κάτω από το όριο της φτώχιας – οι ψηφοφόροι στην Αργεντινή ψήφισαν υπέρ μιας δραστικής αλλαγής απορρίπτοντας το παλαιό πολιτικό/οικονομικό κατεστημένο. «Ο θυμός νίκησε τον φόβο», σημειώνουν πολλοί, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένη Κυριακής.  

Οι περιπέτειες ωστόσο, όπως φαίνεται, θα έχουν συνέχεια, πλέον όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική, καθώς η Αργεντινή μπαίνει πια σε αχαρτογράφητα νερά έχοντας στην ηγεσία της έναν επί της ουσίας «αχαρτογράφητο» πρόεδρο.

Ο Χαβιέρ Μιλέι αναμένεται να αναλάβει επισήμως την προεδρία στις 10 Δεκεμβρίου.  

Ο 53χρονος εκτιμάται ότι ως πρόεδρος θα έχει κόντρες με άλλους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής όπως για παράδειγμα τον Λούλα στη Βραζιλία, ενώ εκείνος έχει παράλληλα ανοίξει μέτωπα αντιπαράθεσης και με πολλούς άλλους: με την Κίνα (την οποία έχει αποκηρύξει ως «δολοφόνο»), τους οικολόγους (ως αρνητής της κλιματικής αλλαγής ο ίδιος) και τον Πάπα Φραγκίσκο (τον οποίο έχει αποκαλέσει «κακόβουλο αριστεριστή»).

«Το ερώτημα είναι πια αν ο Μιλέι, ο οποίος δεν έχει καμία κυβερνητική εμπειρία, θα μπορέσει να εκπληρώσει την εντολή που έλαβε με περιορισμένους οικονομικούς πόρους και λιγοστούς πολιτικούς συμμάχους», σημειώνει η Washington Post.

Ο 53χρονος μπορεί να εξελέγη πρόεδρος της χώρας αλλά δεν έχει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Το κόμμα του ελέγχει μόλις 8 από τις 72 έδρες στη Γερουσία και 38 από τις 257 έδρες στη Βουλή, όπερ σημαίνει ότι εκείνος θα δυσκολευτεί πολύ να περάσει τα μέτρα που θέλει, ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό του 2024 η υπερψήφιση του οποίου θα είναι μάλλον μια από τις πρώτες μεγάλες δοκιμασίες της νέας ηγεσίας, όπως σημειώνουν σε δική τους ανάλυση οι Buenos Aires Times.

«Πώς θα μπορέσει ένας τόσο διχαστικός πρόεδρος, όπως ο Μιλέι, να επιδιορθώσει μια οικονομία όπως είναι εκείνη της Αργεντινής;», διερωτάται ο Economist, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πολλά από όσα έχει δηλώσει ότι θα κάνει ο 53χρονος μπορεί να μην είναι καν εφαρμόσιμα.  

Με πληροφορίες από the Washington Post, the Economist, Buenos Aires Times  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT