Ναυάγιο στην Ιταλία στη σκιά συμφωνίας με την Αλβανία

Ναυάγιο στην Ιταλία στη σκιά συμφωνίας με την Αλβανία

Νεκρό δίχρονο κοριτσάκι, οκτώ αγνοούμενοι – Πάνω από 150.000 παράτυποι μετανάστες έχουν φθάσει φέτος στις ιταλικές ακτές

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ενα κοριτσάκι δύο ετών πνίγηκε και άλλα οκτώ άτομα αγνοούνταν μέχρι χθες το βράδυ όταν λέμβος στην οποία επέβαιναν τουλάχιστον 50 παράτυποι μετανάστες βυθίστηκε στην προσπάθεια να διασχίσει τη Μεσόγειο. Το ναυάγιο σημειώθηκε ανοιχτά της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα, όπου έσπευσε το ιταλικό λιμενικό. Κατά την επιχείρηση διάσωσης πέτυχε να ανασύρει 42 άτομα, ανάμεσά τους και το κοριτσάκι, το οποίο όμως στη συνέχεια εξέπνευσε στην πορεία προς το νησί, όπως εξήγησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. Η υπηκοότητα του παιδιού δεν δημοσιοποιήθηκε. Μαρτυρίες των επιζώντων έκαναν λόγο για οκτώ αγνοουμένους, με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης διά θαλάσσης και αέρος.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο παιδιά συγκαταλέγονται στις τάξεις των αγνοουμένων. Η Λαμπεντούζα έχει βιώσει μια σοβαρή αύξηση των αφίξεων τις τελευταίες ημέρες, καθώς τη Δευτέρα κατέπλευσαν στο νησί 11 πλοιάρια με 800 άτομα. Ανάμεσά τους ήταν ένα αλιευτικό σκάφος με 576 μετανάστες από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές. Τουλάχιστον 150.000 έχουν φθάσει φέτος στις ιταλικές ακτές και απομένουν αρκετές εβδομάδες ακόμη έως την εκπνοή του 2023, ενώ για ολόκληρο το 2022 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 94.000.

Κέντρα κράτησης

Αρχές Νοεμβρίου, Τίρανα και Ρώμη συμφώνησαν ότι θα δημιουργηθούν κέντρα κράτησης παράτυπων μεταναστών στην Αλβανία με χωρητικότητα 3.000 ανθρώπων. Μόνο όσοι διασώζονται στη θάλασσα από ιταλικά πλοιάρια θα μεταφέρονται στην Αλβανία. Ανήλικοι, έγκυοι και ευάλωτα άτομα θα συνεχίσουν να μεταφέρονται στην Ιταλία.

Στο μεταξύ ο Ταγιάνι, μιλώντας στη Βουλή της Ρώμης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι πρόκειται να ζητήσει από το Κοινοβούλιο να εγκρίνει τα όσα προβλέπει η συμφωνία με την Αλβανία για το μεταναστευτικό. Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, στο οποίο προβλέπεται η δημιουργία δύο κλειστών κέντρων για παράτυπους μετανάστες στη βόρεια Αλβανία, θα συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου «το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί εντός σύντομου χρονικού διαστήματος», τόνισε ο Ταγιάνι. «Η σημερινή συζήτηση και η ψήφος που θα ζητηθεί αποδεικνύουν –αν υποθέσουμε ότι ήταν αναγκαίο– ότι η κυβέρνησή μας δεν απέφυγε ποτέ, ιδίως για τόσο σημαντικά θέματα, τον διάλογο με το Κοινοβούλιο, όπως και την έγκρισή του», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα περιέχει, αναλυτικά, και το ύψος των αναγκαίων δαπανών για τη δημιουργία των δύο δομών για παράτυπους μετανάστες στην αντίπερα όχθη της Αδριατικής Θάλασσας.

Οπως είχε μεταδώσει από τις Βρυξέλλες η απεσταλμένη της «Κ» Αλεξάνδρα Βουδούρη, αποστάσεις από την αμφιλεγόμενη συμφωνία πήρε η Κομισιόν, η οποία είχε προχωρήσει σε μια μάλλον σιβυλλική δήλωση μέσω της αρμόδιας επιτρόπου. Συγκεκριμένα, η Ιλβα Γιόχανσον σχολίασε ότι η συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας δεν παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς δεν εμπίπτει σε αυτό. «Η πρώτη αξιολόγηση από τη νομική μας υπηρεσία είναι ότι δεν παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς δεν εμπίπτει σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά. «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν εφαρμόζεται εκτός ευρωπαϊκού εδάφους», εξήγησε η Γιόχανσον, αλλά πρόσθεσε ότι λόγω της ιδιότητας κράτους-μέλους της Ιταλίας και της υποχρεωτικής υιοθέτησης της κοινής νομοθεσίας, οι νόμοι που θα εφαρμοσθούν στα κέντρα παραμονής μεταναστών στην Αλβανία θα είναι οι ευρωπαϊκοί και θα πρέπει να ακολουθούν το πλαίσιο που εφαρμόζεται σε ιταλικό έδαφος. Πολλές ΜΚΟ είχαν ασκήσει δριμύτατη κριτική στη διμερή συμφωνία, συγκρίνοντάς τη με την αντίστοιχη που συνήψε η Βρετανία με τη Ρουάντα και η οποία απορρίφθηκε πρόσφατα από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT