Η Βουλγαρία θέλει ένταξη στη Ζώνη Σένγκεν από τον Ιανουάριο

Η Βουλγαρία θέλει ένταξη στη Ζώνη Σένγκεν από τον Ιανουάριο

Η Σόφια ελπίζει να ενταχθεί στη Ζώνη, τουλάχιστον υπογράφοντας το μέρος της συμφωνίας για τις αεροπορικές υπηρεσίες

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλγαρία ελπίζει να ενταχθεί στη Ζώνη Σένγκεν, τουλάχιστον υπογράφοντας το μέρος της συμφωνίας για τις αεροπορικές υπηρεσίες, έως τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euractiv που επικαλείται πηγές από Βούλγαρους βουλευτές.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο ευρωβουλευτή Αντρέι Κοβάτσεφ, η Βιέννη πιθανότατα δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της για την ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024. «Ο Υπουργός Εσωτερικών τους κρίνει ότι αυτό το θέμα θα μπορούσε να τους δώσει μερικές ακόμη ποσοστιαίες μονάδες, οι οποίες θα βελτίωναν το αποτέλεσμά τους στις εκλογές», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο κ. Κοβάτσεφ, στη Σόφια πιστεύουν ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία πρέπει να ενταχθούν μαζί στη Ζώνη Σένγκεν, διαφορετικά «θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα πρόσθετο σύνορο στον ποταμό Δούναβη», που χωρίζει τις δύο χώρες.

Τη Δευτέρα, όπως γράφει η ιστοσελίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ετοιμότητά της, κατόπιν αιτήματος της Ολλανδίας, να διεξαγάγει νέα επιθεώρηση στη Βουλγαρία σχετικά με τη διαδικασία ένταξης στη Σένγκεν.

Το Αμστερνταμ, όπως και η Βιέννη, αντιτίθεται στην είσοδο της Σόφιας στο Σένγκεν, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κοβάτσεφ, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «οι Βούλγαροι πολίτες που ζουν στην Ολλανδία κάνουν κατάχρηση του συστήματος κοινωνικής υποστήριξης της χώρας».

Επισήμως, η Ολλανδία λέει ότι το βουλγαρικό δικαστικό σύστημα δεν συμμορφώνεται πλήρως με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σε αυτό το πλαίσιο, η βουλγαρική κυβέρνηση έχει απομακρύνει από τη θέση του τον γενικό εισαγγελέα της δημοκρατίας και πραγματοποιεί συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: Euractiv

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT