Απετράπη σχέδιο δολοφονίας αυτονομιστή των Σιχ σε αμερικανικό έδαφος

Απετράπη σχέδιο δολοφονίας αυτονομιστή των Σιχ σε αμερικανικό έδαφος

Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση προς την ινδική κυβέρνηση σχετικά με ανησυχίες περί εμπλοκής της.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές των ΗΠΑ απέτρεψαν σχέδιο δολοφονίας ενός αυτονομιστή των Σιχ σε αμερικανικό έδαφος, ενώ εξέδωσαν προειδοποίηση προς την ινδική κυβέρνηση σχετικά με ανησυχίες περί εμπλοκής της στην εν λόγω συνωμοσία, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Ο στόχος της συνωμοσίας ήταν ο Γκουρπατγουάντ Σινγκ Πανούν, ο οποίος έχει αμερικανική και καναδική υπηκοότητα και είναι γενικός σύμβουλος της ομάδας «Οι Σιχ για τη Δικαιοσύνη» που έχει έδρα τις ΗΠΑ και είναι μέρος ενός κινήματος που στόχο έχει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους των Σιχ, υπό την ονομασία Χαλιστάν.

Ο Πανούν είχε προκαλέσει την οργή Ινδών αξιωματούχων αυτό τον μήνα όταν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο προειδοποιούσε τους Σιχ να μην ταξιδεύουν με την Air India διότι «απειλείτο η ζωή τους». Ο ίδιος πάντως δήλωσε στους FT ότι δεν επρόκειτο περί βίαιης απειλής κατά της αεροπορικής εταιρείας.

Οι πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης και ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαίσθητης φύσεως των πληροφοριών, δεν διευκρίνισαν εάν ήταν οι αμερικανικές διαμαρτυρίες προς το Νεό Δελχί που έκαναν τους συνωμότες να εγκαταλείψουν τον στόχο τους ή εάν παρενέβη το FBI και έβαλε τέλος στο ήδη εξελισσόμενο σχέδιό τους.

Η δολοφονία Νιτζάρ στο Βανκούβερ

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν κάποιους από τους συμμάχους τους για το συγκεκριμένο σχέδιο μετά τη δολοφονία του Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, ενός Καναδού αυτονομιστή των Σιχ, τον περασμένο Ιούνιο στο Βανκούβερ.

Τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό είπε ότι υπήρχαν «αξιόπιστες καταγγελίες» που συνέδεαν το Νέο Δελχί με τον θανατηφόρο πυροβολισμό του Νιτζάρ.

Πηγή με γνώση της κατάστασης είπε ότι η διαμαρτυρία των ΗΠΑ προς την ινδική κυβέρνηση, εκδόθηκε μετά από επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ουάσιγκτον τον Ιούνιο.

Πέρα από την προειδοποίηση σε διπλωματικό επίπεδο, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ κατέθεσαν σφραγισμένο κατηγορητήριο εναντίον τουλάχιστον ενός φερόμενου ως δράστη της συνωμοσίας σε περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, αναφέρουν οι πηγές που επικαλούνται οι FT.

Φόβοι για επαναλαμβανόμενο μοτίβο

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρίσκεται σε συζητήσεις σχετικά με το εάν θα πρέπει να αποκαλυφθεί το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου ή εάν θα πρέπει η Ουάσιγκτον να περιμένει μέχρι ο Καναδάς να ολοκληρώσει την έρευνά του πάνω στη δολοφονία του Νιτζάρ.

Στο μεταξύ, η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ένας κατηγορούμενος φέρεται να έχει φύγει από τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον κοινοποίησε λεπτομέρειες για την υπόθεση του Πανούν σε έναν ευρύτερο αριθμό συμμάχων της, αφού ο Τριντό προχώρησε στη δημοσιοποίηση περαιτέρω λεπτομερειών σχετικά με τη δολοφονία Νιτζάρ στο Βανκούβερ. Τα δύο αυτά περιστατικά στον Καναδά και τις ΗΠΑ πυροδότησαν φόβους μεταξύ των συμμάχων τους ότι πρόκειται πιθανόν για ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφοράς.

Η Ινδία από την πλευρά της έχει απορρίψει ως «παράλογους» τους ισχυρισμούς του Καναδά για εμπλοκή της στη δολοφονία Νιτζάρ.

Πηγή: Financial Times

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT