Επτά εβδομάδες πολέμου στη Γάζα – Το χρονικό της σύγκρουσης

Επτά εβδομάδες πολέμου στη Γάζα – Το χρονικό της σύγκρουσης

Το Ισραήλ και η Χαμάς ανακοίνωσαν συμφωνία για τετραήμερη παύση των συγκρούσεων έπειτα από επτά εβδομάδες και σκληρών συγκρούσεων στη Γάζα

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων ημερών, προκειμένου να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακο και να απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι που κρατούνται εκεί.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα απελευθερωθούν επίσης τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Ακολουθεί το χρονικό του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

7 Οκτωβρίου: Ενοπλοι της Χαμάς εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στο νότιο Ισραήλ. Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 240 συνελήφθησαν, στη διάρκεια της επίθεσης των ενόπλων.

Ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς Μοχάμαντ Ντέιφ ανακοίνωσε στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ότι η επίθεση είχε ξεκινήσει και κάλεσε τους απανταχού Παλαιστίνιους να πολεμήσουν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε «πόλεμο», κηρύσσοντας την έναρξη των αντιποίνων με αεροπορικές επιδρομές κατά της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, καθώς και πλήρη πολιορκία του στενού παράκτιου θυλάκου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.

13 Οκτωβρίου: Το Ισραήλ κάλεσε τους κατοίκους της πόλης της Γάζας, όπου ζουν πάνω από 1 εκατομμύριο από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας, να εκκενώσουν την πόλη και να μετακινηθούν νότια.

Η Γάζα παραμένει αποκλεισμένη και οι κάτοικοι αναφέρουν ότι δεν έχουν πού να πάνε μετά τους βομβαρδισμούς των νότιων τμημάτων της Λωρίδας.

17 Οκτωβρίου: Εκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί Αλ Αραμπί Μπαπτίστ στην πόλη της Γάζας με θύματα προκαλεί οργή στον αραβικό κόσμο. Οι Παλαιστίνιοι απέδωσαν την έκρηξη σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από παλαιστινιακή ρουκέτα.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη. Το Ισραήλ αμφισβήτησε τον αριθμό των θυμάτων, ενώ μη διαβαθμισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκτιμούσε ότι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνονταν από 100 έως 300.

18 Οκτωβρίου: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Μέση Ανατολή για να δείξει την υποστήριξή του στο Ισραήλ και να αποτρέψει ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Απέδωσε την έκρηξη στο νοσοκομείο σε άστοχη ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από ενόπλους της Γάζας. Οι Αραβες ηγέτες αντέδρασαν, κατηγορώντας το Ισραήλ, ενώ ακύρωσαν σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν στην Ιορδανία.

20 Οκτωβρίου: Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο Αμερικανίδες ομήρους, την Τζούντιθ Τάι Ράναν, 59 ετών, και την κόρη της Νάταλι, 17 ετών. Οι γυναίκες είχαν απαχθεί από κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ.

21 Οκτωβρίου: Επιτράπηκε η διέλευση φορτηγών με βοήθεια από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα από την Αίγυπτο προς τη Γάζα έπειτα από μέρες διπλωματικής διαμάχης.

Παραδόθηκε βοήθεια στη Γάζα, ελάχιστη, συγκριτικά με τις ανάγκες για τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα που άρχιζαν να εξαντλούνται.

23 Οκτωβρίου: Η Χαμάς απελευθέρωσε άλλες δύο ομήρους, δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές, «για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους κακής υγείας».

Οι δύο γυναίκες είχαν απαχθεί από κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ μαζί με τους συζύγους τους, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς. Καθώς απελευθερωνόταν, η μία από τις ομήρους έσφιξε το χέρι ενόπλου, λέγοντας «shalom» (ειρήνη).

26 Οκτωβρίου: Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη επιδρομή τους στη Γάζα μέχρι στιγμής, με άρματα μάχης και πεζικό να πλήττουν υποδομές και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων.

27 Οκτωβρίου: Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στο εσωτερικό της Γάζας, σηματοδοτώντας την έναρξη χερσαίας επίθεσης.

28 Οκτωβρίου: Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν τη δεύτερη φάση του πολέμου, τονίζοντας ότι το Ισραήλ θα «καταστρέψει τον εχθρό πάνω και κάτω από το έδαφος». Κάλεσε τους Ισραηλινούς να περιμένουν «μακρά και σκληρή» στρατιωτική εκστρατεία.

31 Οκτωβρίου: Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια της Γάζας.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε διοικητή της Χαμάς. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας ανέφεραν ότι από το χτύπημα σκοτώθηκαν περίπου 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 150.

1 Νοεμβρίου: Ξεκίνησε η έξοδος από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα για περίπου 7.000 κατόχους ξένων διαβατηρίων, διπλούς υπηκόους και τους εξαρτώμενους από αυτούς, καθώς και άτομα που χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

6 Νοεμβρίου: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η Γάζα μετατρέπεται σε «νεκροταφείο παιδιών» και ζήτησε κατάπαυση του πυρός.

Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά πλήγματα είχε ξεπεράσει τους 10.000.

13 Νοεμβρίου: Τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας, όπου βρίσκονταν ακόμη περίπου 650 ασθενείς.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω σε σήραγγες που στέγαζαν αρχηγείο της Χαμάς, η οποία χρησιμοποιούσε τους ασθενείς ως ασπίδες, κάτι που η Χαμάς αρνήθηκε.

15 Νοεμβρίου: Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις εισήλθαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και πραγματοποίησαν έρευνα στον χώρο, ο οποίος καλύπτει περισσότερα από 20 στρέμματα, με τους ασθενείς να βρίσκονται ακόμη μέσα.

Αρχικά αποκάλυψαν μικρή συλλογή όπλων, αλλά τις επόμενες ημέρες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν είσοδο σήραγγας με τσιμεντένια τοιχώματα και παρουσίασαν πλάνα από τμήμα της, μήκους 55 μέτρων, όπως είπαν, δέκα μέτρα κάτω από τη γη.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, με τους Παλαιστίνιους να κατηγορούν το Ισραήλ ότι στοχοποιεί αμάχους και το Ισραήλ να λέει ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

21 Νοεμβρίου: Το Ισραήλ και η Χαμάς ανακοίνωσαν συμφωνία για τετραήμερη παύση των συγκρούσεων.

Το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε ότι θα απελευθερωθούν 50 γυναίκες και παιδιά και ότι η παύση θα παραταθεί κατά μία ακόμη ημέρα για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι 50 όμηροι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστινίους, γυναίκες και παιδιά, που κρατούνται στο Ισραήλ, καθώς και ότι θα επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας, καθώς και καυσίμων.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 13.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 5.600 παιδιών, από την έναρξη του πολέμου.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT