Αργεντινή: «Ο Μάκρι βλέπει την προεδρία του Μιλέι ως μια δεύτερη ευκαιρία»

Αργεντινή: «Ο Μάκρι βλέπει την προεδρία του Μιλέι ως μια δεύτερη ευκαιρία»

Ο Μαουρίτσιο Μάκρι, ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος ο οποίος έδωσε στον Μιλέι την στήριξη του τον Οκτώβριο, έκανε μια επίσκεψη σε ξενοδοχείο στο κέντρο του Μπουένος Αιρες, στο «στρατηγείο» της προεκλογικής εκστρατείας του εκλεγμένου προέδρου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από 24 ώρες αφότου ο αυτοαποκαλούμενος ως «αναρχοκαπιταλιστής» Χαβιέρ Μιλέι εξελέγη στην προεδρία της Αργεντινής με την υπόσχεση ριζικών οικονομικών αλλαγών και ρήξης με την πολιτική ελίτ της χώρας, συναντήθηκε μαζί με ένα μέλος της.

Ο Μαουρίτσιο Μάκρι, ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος ο οποίος έδωσε στον Μιλέι την στήριξη του τον Οκτώβριο, έκανε μια επίσκεψη σε ξενοδοχείο στο κέντρο του Μπουένος Αιρες, στο «στρατηγείο» της προεκλογικής εκστρατείας του εκλεγμένου προέδρου.

Ο Μάκρι -ο οποίος κυβέρνησε την Αργεντινή την περίοδο 2015-2019- έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής στην πολιτική της Αργεντινής. 

Προερχόμενος από οικογένεια πολυεκατομμυριούχων και έχοντας περάσει δύο δεκαετίες στην πολιτική, είναι μέρος του κατεστημένου κατά του οποίου ο Μιλέι καταφέρεται. Σε μια συνέντευξή του πριν από τέσσερα χρόνια, ο Μιλέι είχε αποκαλέσει τον Μάκρι «λαϊκιστή δεύτερης κατηγορίας».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον υπουργό Οικονομίας του, αλλά αρκετά από τα επικρατέστερα ονόματα είναι πρώην στελέχη της κυβέρνησης Μάκρι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Φεντερίκο Στουρτσενέγκερ και του πρώην υπουργού Οικονομικών Λουίς Καπούτο.

«Ο Μάκρι δεν πρόκειται να δεχτεί θέση από τον Μιλέι, αλλά τον βλέπει θετικά» αναφέρουν στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου. 

Ο Μάκρι είναι γιος πολυεκατομμυριούχου μεγιστάνα και έφτασε στην προεδρία της Αργεντινής μέσω της προεδρίας της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπόκα Τζούνιορς και στη συνέχεια της δημαρχίας του Μπουένος Άιρες. Ο Μιλέι μεγάλωσε σε μια γειτονιά της κατώτερης μεσαίας τάξης και σάρωσε στη δημοτικότητα χάρη σε μια εκστρατεία κατά του κατεστημένου, η οποία στηρίχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, υπάρχει κοινό έδαφος. Αναλυτές αναφέρουν ότι και οι δύο είναι υποστηρικτές της ελεύθερης οικονομίας αφενός και αφετέρου ασκούν σκληρή κριτική στην απερχόμενη κυβέρνηση. 

«Ο Μάκρι βλέπει την προεδρία του Μιλέι ως μια δεύτερη ευκαιρία στην αποτυχημένη προσπάθειά του να διορθώσει τη δυσλειτουργική οικονομία της Αργεντινής», δήλωσε ο Χουάν Κρουζ Ντίαζ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Cefeidas Group. 

Πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι η κυβέρνηση JxC, η οποία απαρτιζόταν από το δεξιό PRO του Μάκρι και από κόμματα του κέντρου κινήθηκε πολύ αργά για να μειώσει το χρόνιο δημοσιονομικό έλλειμμα της Αργεντινής, βασιζόμενη αντ’ αυτού σε δανεισμό για τη χρηματοδότηση των δαπανών. Η στρατηγική αυτή κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης το 2018, γεγονός που ώθησε τον Μάκρι να λάβει το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του ΔΝΤ, ένα πακέτο 57 δισ. δολαρίων.

Ο Λούκας Ρομέρο, διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Synopsis με έδρα το Μπουένος Άιρες, δήλωσε ότι ο Μάκρι πιθανότατα αναμένει να έχει επιρροή «τόσο στην κατεύθυνση της κυβέρνησης όσο και στη σύνθεσή της» σε αντάλλαγμα για τις συνεισφορές του στην προεκλογική εκστρατεία.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός «τρέχει» στο 142,7%, τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν εξανεμιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου και οι τόκοι για χρέη προς τους εγχώριους πιστωτές έχουν εκτοξευθεί.

«Η κυβέρνηση Μιλέι αντιμετωπίζει μια πιο δύσκολη περίσταση από ό,τι η κυβέρνηση Μάκρι», δήλωσε ο Γκουίντο Σαντλέρις, πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας υπό τον Μάκρι και καθηγητής στο Torcuato του Μπουένος Άιρες 

Πηγή: Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT