Δορυφορικές «περιπολίες» πάνω από τα δάση της Ευρώπης

Δορυφορικές «περιπολίες» πάνω από τα δάση της Ευρώπης

Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα σύστημα παρακολούθησης μέσω δορυφόρων των δασών, ώστε να προλαμβάνονται οι σχετικοί κίνδυνοι. Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιείται και για την παράνομη υλοτομία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 900.000 εκτάρια ή (900 τετραγωνικά χιλιόμετρα) γης της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάηκαν από τις δασικές πυρκαγιές το 2022, σχεδόν το μέγεθος της Κορσικής, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει πάντως ειδική αναφορά στην τεράστια καταστροφή, που υπέστη φέτος το καλοκαίρι η Αλεξανδρούπολη, καθώς κάηκαν πάνω από 720.000 στρέμματα και καταγράφεται ως η χειρότερη δασική πυρκαγιά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συνολικά πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη χρονιά (το 2022), από τότε που ουσιαστικά ξεκίνησε η παρακολούθηση των δασικών πυρκαγιών μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών (EFFIS) το 2000. Η προηγούμενη ήταν το 2017, όταν κάηκαν 1,3 εκατομμύρια εκτάρια γης σε όλη την Ευρώπη.

Καθώς η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο τα δάση στην ευρωπαϊκή ήπειρο και η ξηρασία σε συνδυασμό με την υπερβολική ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα σύστημα παρακολούθησης μέσω δορυφόρων των δασών, ώστε να προλαμβάνονται οι σχετικοί κίνδυνοι. Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιείται και για την παράνομη υλοτομία.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν πρότεινε νόμο, που θα επιτρέπει πλέον τη συλλογή εκ μέρους της Ε.Ε. δεδομένων από τα ευρωπαϊκά δάση μέσω των ευρωπαϊκών δορυφόρων Copernicus Sentinel. Βάσει του σχετικού νόμου τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να συλλέγουν στοιχεία από μετρήσεις εδάφους, καθώς και για την υλοτομία, δηλαδή τον όγκο των δέντρων και συναφή στοιχεία σχετικά με τις δασικές περιοχές τους. 

«Θα πρέπει να ακολουθούμε πλέον τις τάσεις, με καλύτερες προβλέψεις» και ιδιαίτερα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, επισήμανε ο επίτροπος Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους για να προσθέσει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα παρακολούθησης, προκειμένου να έχουμε μια συνολική εικόνα της κατάστασης των ευρωπαϊκών δασών.

Το πλαίσιο θα αποτελείται από δύο πυλώνες, όπως διευκρίνισε. Ο πρώτος θα αφορά στοιχεία, που θα συλλέγει η ίδια η Κομισιόν μέσω δορυφόρων, όπως τον Copernicus και θα παρέχονται δωρεάν στα κράτη-μέλη. Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά στοιχεία, που θα συλλέγουν για τις δασικές τους περιοχές τα κράτη-μέλη μέσω των ειδικών δασικών τους υπηρεσιών. Θα διασφαλίσουμε, πρόσθεσε ο επίτροπος, ότι τα στοιχεία θα συλλέγονται από τα κράτη-μέλη με ενιαία μορφή.

Η έκθεση της Κομισιόν πάντως αναφέρει ότι σχεδόν το ήμισυ της γης που κάηκε το 2022 αφορούσε περιοχές Natura 2000

Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής φέτος, οι πυρκαγιές έχουν κάψει περίπου 500.000 εκτάρια γης στην Ε.Ε. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά που καταγράφηκε το 2023 στην Ε.Ε. –με πάνω από 96.000 εκτάρια καμένης γης στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας– περιλαμβάνεται στην ίδια έκθεση. Εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία υπέστησαν τεράστιες αντίστοιχες καταστροφές των δασών τους. Λόγω της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών οι πυροσβέστες στις χώρες αυτές αντιμετώπισαν ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, αναφέρει η σχετική έκθεση.

Η νέα μέθοδος συλλογής δεδομένων θα βοηθήσει επίσης την Ε.Ε. στην παρακολούθηση άλλων κινδύνων, όπως η παράνομη υλοτομία, ανέφερε παράλληλα ο αρμόδιος επίτροπος.

Η έκθεση εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT