Politico: Βαθαίνει το χάσμα του Μακρόν με τους Γάλλους διπλωμάτες

Politico: Βαθαίνει το χάσμα του Μακρόν με τους Γάλλους διπλωμάτες

Ενας Γάλλος διπλωμάτης συνόψισε τη γαλλική θέση ως «μία ημέρα φιλοϊσραηλινή» και «την επόμενη φιλοπαλαιστινιακή»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταραχώδης σχέση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με μέλη του διπλωματικού σώματος παραμένει το βασικό πρόβλημα της πολιτικής στην Μέση Ανατολή. 

Σύμφωνα με το Politico: «διαρροές στον Τύπο έχουν παρουσιάσει διπλωμάτες αρνητικά διακείμενους προς την προσέγγιση του προέδρου στη Μέση Ανατολή». 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, σε συνέντευξή του στο BBC, ο Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την εκστρατεία αντιποίνων κατά της Χαμάς, επειδή σκοτώνει «γυναίκες και παιδιά». Μετά τις αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, ο πρόεδρος αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με την ηγεσία της χώρας για να δώσει διευκρινίσεις.

Ενας Γάλλος διπλωμάτης συνόψισε τη γαλλική θέση ως «τη μία ημέρα φιλοϊσραηλινή και την επόμενη ημέρα φιλοπαλαιστινιακή».

Η απογοήτευση των διπλωματών συνοψίζεται στην πρόταση του Μακρόν να ανασυγκροτηθεί ο συνασπισμός κατά του ISIS κατά της Χαμάς, μια ιδέα που απορρίφθηκε γρήγορα από τη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με τον Ζαν Σαμάαν, ερευνητή της Μέσης Ανατολής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, η πρόταση χτύπησε καμπανάκι κινδύνου σε πολλά αραβικά κράτη. «Η διπλωματική στάση της Γαλλίας είναι ασαφής και πάσχει από τα ίδια προβλήματα με την πολιτική της στην Ουκρανία: Είναι μια πράξη ισορροπίας, με αποχρώσεις, που συχνά παρεξηγείται και ερεθίζει και τα δύο στρατόπεδα», δήλωσε ο Σαμάαν. 

Τις ώρες μετά την ανακοίνωση, η γαλλική προεδρία εξέδωσε μια διευκρίνιση, αναδιατυπώνοντας την πρωτοβουλία ως «ιδέα» από τον συνασπισμό κατά του ISIS. Στον απόηχο του περιστατικού, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα έστελνε ένα πλωτό νοσοκομείο για να στηρίξει τις υπηρεσίες υγείας της Γάζας, πριν αποδειχθεί ότι το πλοίο που θα έστελνε δεν είχε αρκετά κρεβάτια.

Ένα εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών που διέρρευσε, περιλάμβανε επικρίσεις από διπλωμάτες, κυρίως για την εγκατάλειψη της μακροχρόνιας πολιτικής της Γαλλίας καλλιέργειας «καλών σχέσεων» με τον αραβικό κόσμο. Το έγγραφο το οποίο συντάχθηκε από διπλωμάτες που ανήκουν στο τμήμα Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής αναφέρει πώς γίνεται αντιληπτή η προσέγγιση της Γαλλίας στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στην περιοχή.

Πολλοί προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τον αντίκτυπο του εγγράφου. «Οι πρέσβεις επιτρέπεται να ασκούν κριτική. Είναι ένα εσωτερικό σημείωμα, γραμμένο από πρεσβευτές», δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ισραήλ Ζεράρ Αρό κατά τη διάρκεια ακρόασης σε κοινοβουλευτική επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

Αλλά μια τέτοια κριτική είναι ασυνήθιστη στη Γαλλία όπου η εξωτερική πολιτική θεωρείται ως προνομιακή αρμοδιότητα του προέδρου. «Η διπλωματική υπηρεσία είναι αναστατωμένη από το γεγονός ότι η πολιτική της Γαλλίας για την Εγγύς Ανατολή αποφασίζεται από τρία άτομα μέσα στο Μέγαρο των Ηλυσίων», δήλωσε Γάλλος διπλωμάτης.

Αυτό το τελευταίο περιστατικό εντάσσεται σε ένα σκηνικό δύσκολων σχέσεων μεταξύ του Μακρόν και της διπλωματικής του υπηρεσίας, με τον πρόεδρο να προτιμά πιο άμεσες διπλωματικές οδούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT