Κοινή δήλωση των υπουργών Αμυνας Βρετανίας και Τουρκίας για στενότερη αμυντική συνεργασία

Κοινή δήλωση των υπουργών Αμυνας Βρετανίας και Τουρκίας για στενότερη αμυντική συνεργασία

Εκδήλωση προθέσεων ενίσχυσης των δεσμών ασφάλειας και άμυνας υπέγραψαν η τουρκική και η βρετανική κυβέρνηση

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή δήλωση προθέσεων ενίσχυσης των δεσμών ασφάλειας και άμυνας υπέγραψαν χθες Πέμπτη η τουρκική και η βρετανική κυβέρνηση στην Αγκυρα, εν μέσω της προσπάθειας της Τουρκίας να αγοράσει 40 αεροσκάφη Eurofighter, που παράγονται από κοινού από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία – κάτι που δεν αναφέρεται στο κείμενο.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Γκραντ Σαπς βρέθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Τούρκου ομολόγου του Γιασάρ Γκιουλέρ. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας, καθώς και τη συνεχιζόμενη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από τη βρετανική πρεσβεία στην Αγκυρα, οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συνεργαστούν πιο στενά για να βοηθήσουν στην επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας και στα δύο έθνη. Για τον σκοπό αυτόν, οι Σναπς και Γκιουλέρ υπέγραψαν δήλωση προθέσεων για αμυντική συνεργασία – χωρίς πάντως την αναφορά σε συγκεκριμένες δράσεις, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται.

«Αυτό θα παράσχει το πλαίσιο για στενότερη συνεργασία για την παροχή πρόσθετων δραστηριοτήτων που θα ωφελήσουν την ασφάλεια και την ευημερία και των δύο χωρών και, με τον τρόπο αυτόν, θα ενισχύσουν την εθνική, περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια», ανέφερε η κοινή δήλωση.

Μετά την υπογραφή, η Αγκυρα προσδοκά ότι η κοινή βρετανοτουρκική δραστηριότητα θα φέρει στενότερη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, την πιθανότητα κοινών εκπαιδευτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο και την εξερεύνηση υποστήριξης ασφαλείας γύρω από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Δεν αναφέρεται όμως κάτι από αυτά στην κοινή δήλωση.

«Χάρηκα πολύ που γνώρισα τον ομόλογό μου, υπουργό Γκιουλέρ, και συμφωνήσαμε από κοινού να εμβαθύνουμε την αμυντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Τουρκίας. Η Τουρκία βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και, σε μια εποχή τέτοιας παγκόσμιας αστάθειας, η επιρροή τους δεν μπορεί να υποτιμηθεί», είπε ο κ. Σναπς.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε θα κάνει τη σχέση μας να δυναμώσει και θα ενισχύσει τη συνεργασία των εθνών μας στην άμυνα και την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Οι δύο υπουργοί απέφυγαν την παραμικρή αναφορά στο θέμα της Γάζας, επί του οποίου Λονδίνο και Αγκυρα έχουν διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις. Απλώς ελέχθη ότι συμπεριλήφθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν.

Πηγή: Υπουργεία Αμύνης Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, Hurriyet

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT