Την πρώτη της συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό της ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα έχει το Σάββατο η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα, σε μια χρονική στιγμή έντασης στην περιοχή.
Η συνάντηση της κας Καμικάουα με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι θα λάβει χώρα στη Νότια Κορέα, όπου την Κυριακή θα υπάρξει και τριπλή συνεργασία των υπουργών Εξωτερικών Κίνας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας κατόπιν πρωτοβουλίας του Νοτιοκορεάτη υπουργού Παρκ Τζιν.
Η συνάντηση γνωριμίας των Καμικάουα και Γουάνγκ ανακοινώθηκε από το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών και αποτελεί ένα πρώτο βήμα προσέγγισης των δύο δυνάμεων της Απω Ανατολής ύστερα από μακροχρόνια ένταση με ζητήματα όπως η Βόρεια Κορέα, η Ταϊβάν, οι ασκήσεις των Ιαπώνων με αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και τα ύδατα από τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.
Την Κυριακή στην παραλιακή πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας θα διεξαχθεί η τριμερής σύνοδος, με τη Σεούλ να επενδύει πολλές ελπίδες σε αυτήν και να προσβλέπει και στη φιλοξενία μιας συνόδου κορυφής Κίνας, Ιαπωνίας και Ν. Κορέας, της πρώτης εδώ και τέσσερα χρόνια.
Στόχος των Νοτιοκορεατών μάλιστα είναι και η ανάκαμψη των σχέσεων με το Τόκιο, ύστερα από μια ταραγμένη περίοδο λόγω παλαιότερων υποθέσεων που χρονολογούνται από την ιαπωνική κατοχή πριν και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα η ένταση του Πεκίνου με τη Σεούλ και το Τόκιο δεν έχει υποχωρήσει.
Οι τρεις χώρες πραγματοποίησαν για τελευταία φορά μια σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο του 2019 και μια υπουργική συνάντηση τον Αύγουστο του ίδιου έτους, και τα δύο στην Κίνα.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ένατη τριμερή σύνοδο κορυφής, οι τρεις χώρες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για την κατεύθυνση και την ανάπτυξη της αμοιβαίας συνεργασίας, καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ν. Κορέας.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανώτεροι αξιωματούχοι από τις τρία κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν σε μια συνάντηση στη Σεούλ ότι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους επόμενους μήνες και μια σύνοδο κορυφής το συντομότερο δυνατό.
Η Νότια Κορέα λειτουργεί επί του παρόντος ως εκ περιτροπής προεδρεύουσα του τριμερούς πλαισίου και επιδιώκει να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής, η οποία συνήθως ακολουθεί συζητήσεις σε επίπεδο εργασίας και υπουργικές συνομιλίες εξωτερικών, έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Πηγή: Reuters, Kyodo