Ποια είναι η ανθρωπιστική κατάσταση στην πολιορκούμενη Γάζα

Ποια είναι η ανθρωπιστική κατάσταση στην πολιορκούμενη Γάζα

Τμήματα της βόρειας Γάζας έχουν αποκοπεί από την εξωτερική βοήθεια εδώ και εβδομάδες, ενώ εκπρόσωπος του ΟΗΕ περιγράφει τον παλαιστινιακό θύλακο ως «επίγεια κόλαση»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ και η Χαμάς έθεσαν σε ισχύ συμφωνία για τετραήμερη παύση μαχών στη Γάζα σήμερα το πρωί. Οι οργανώσεις αρωγής εκφράζουν την ελπίδα ότι θα αξιοποιήσουν την παύση των μαχών για να αυξήσουν την παροχή βοήθειας στους αμάχους στον πολιορκούμενο θύλακο.

Οι ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και οι οργανισμοί του ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να εμφανιστούν επιδημίες και για περαιτέρω αύξηση των θανάτων στην περιοχή.

Τμήματα της βόρειας Γάζας έχουν αποκοπεί από την εξωτερική βοήθεια εδώ και εβδομάδες, ενώ εκπρόσωπος του ΟΗΕ περιγράφει τον παλαιστινιακό θύλακο ως «επίγεια κόλαση».

Εκτοπισμένοι

Πάνω από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι από τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Γάζας.

Από αυτούς, περίπου 1 εκατομμύριο διαμένουν σε τουλάχιστον 156 καταφύγια που διαχειρίζεται η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA), σύμφωνα με την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ (OCHA).

Τα καταφύγια είναι υπερπλήρη, ενώ έχει οδηγηθεί σε αυτά υπερτετραπλάσιος αριθμός αμάχων από το προβλεπόμενο. Δεκάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει στον Νότο για να γλιτώσουν από τον κύριο όγκο των ισραηλινών βομβαρδισμών που έπληξε τον Βορρά.

Ωστόσο, ο Νότος έχει επίσης σφυροκοπηθεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς αμάχων.

Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι άνδρες και τα μεγαλύτερα αγόρια κοιμούνται στο ύπαιθρο, κατά μήκος των τοίχων των καταφυγίων. Κάποιες οικογένειες έχουν στήσει σκηνές έξω από καταφύγιο στο Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με την OCHA.

Νοσοκομεία

Ποια είναι η ανθρωπιστική κατάσταση στην πολιορκούμενη Γάζα-1

Δεν υπάρχει νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα που να λειτουργεί κανονικά και αυτό λόγω των βομβαρδισμών και της έλλειψης καυσίμων.

Σύμφωνα με την OCHA, μόλις οκτώ από τις 11 εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούν στον Νότο, ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μόλις σε ένα από τα νοσοκομεία μπορούν να γίνουν σοβαρά χειρουργεία.

Ο ΠΟΥ ισχυρίζεται ότι του έχει ζητηθεί να βοηθήσει στην εκκένωση τριών νοσοκομείων του Βορρά.

Ο αριθμός των πρόωρων γεννήσεων έχει αυξηθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο στην πολιορκούμενη από το Ισραήλ Γάζα τον τελευταίο μήνα, καθώς οι μητέρες υποφέρουν από αυξανόμενο στρες και τραύμα, σύμφωνα με την Oxfam.

Παροχή βοήθειας

Το πέρασμα της Ράφα άνοιξε ξανά για την παροχή περιορισμένων ποσοτήτων ανθρωπιστικών προμηθειών στις 21 Οκτωβρίου. Ωστόσο, τα υπόλοιπα περάσματα προς τη Γάζα παραμένουν ερμητικά κλειστά.

Συνολικά, 80 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια είχαν εισέλθει στη Γάζα από την Αίγυπτο στις 23 Νοεμβρίου.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι 130.000 λίτρα πετρέλαιο, τέσσερα φορτηγά με φυσικό αερίο και 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδίδονται καθημερινά στη διάρκεια της εκεχειρίας.

Νερό

Χάρη στις νέες παραδόσεις καυσίμων, τις τελευταίες ημέρες, κάποια πηγάδια και αντλιοστάσια άρχισαν και πάλι να λειτουργούν στη νότια Γάζα.

Ωστόσο, εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για ελλείψεις στο βόρειο τμήμα, όπου δεν λειτουργούν το εργοστάσιο αφαλάτωσης νερού ούτε ο ισραηλινός αγωγός που τροφοδοτεί με νερό την περιοχή.

Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων υπολειτουργούν λόγω ζημιών και έλλειψης καυσίμων, ενώ τα λύματα ρέουν στους δρόμους σε περιοχές γύρω από τη Ράφα, τις τελευταίες ημέρες, αναφέρει η OCHA.

Καύσιμα

Το Ισραήλ επιτρέπει να εισέρχονται περιορισμένες ποσότητες καυσίμων στη Γάζα από την Αίγυπτο.

Τα καύσιμα διανέμονται από την UNRWA για την υποστήριξη της υπηρεσίας διανομής τροφίμων και τη λειτουργία των γεννητριών στα νοσοκομεία, στις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, στα καταφύγια και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT