Ισραήλ: Aνταλλαγή ομήρων – κρατούμενων και έπεται συνέχεια

Ισραήλ: Aνταλλαγή ομήρων – κρατούμενων και έπεται συνέχεια

Στο Ισραήλ βρίσκονται πλέον 24 πρώην όμηροι της Χαμάς, οι οποίοι κρατούνταν στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή. Τριάντα εννέα Παλαιστίνιοι, 24 γυναίκες και 15 παιδιά, που κρατούνταν επίσης, αφέθηκαν ελεύθεροι.

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ισραήλ βρίσκονται πλέον 24 πρώην όμηροι της Χαμάς, οι οποίοι κρατούνταν στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δεκατρείς Ισραηλινοί (έξι ηλικιωμένες γυναίκες, τέσσερα παιδιά και οι μητέρες τους) μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο, μέσω του περάσματος της Ράφα, απ’ όπου τους παρέλαβε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

Τέσσερις εκ των 24 ομήρων έχουν γερμανική υπηκοότητα, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. «Είμαι απίστευτα ανακουφισμένη που απελευθερώθηκαν 24 όμηροι και που ένας πατέρας, ύστερα από 49 ημέρες κόλασης και απίστευτου φόβου, μπορεί επιτέλους να αγκαλιάσει ξανά τις δυο μικρές κόρες και τη σύζυγό του», είπε σε συνεδρίαση του κόμματός της.

Επιπλέον, 10 Ταϊλανδοί όμηροι και ένας Φιλιππινέζος απελευθερώθηκαν ως μέρος μιας ξεχωριστής συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και της κυβέρνησης της Αιγύπτου, καθώς η συμφωνία εκεχειρίας δεν κάλυπτε την απελευθέρωσή τους.

Ισραήλ: Aνταλλαγή ομήρων – κρατούμενων και έπεται συνέχεια-1
Hamas Military Wing via REUTERS

Σύμφωνα με τους όρους της προσωρινής εκεχειρίας, συνολικά 50 όμηροι θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός που άρχισε στις 24 Νοεμβρίου, στις 07:00 (05:00 ώρα Ελλάδας).

Η υποδοχή των ανθρώπων που πέρασαν έξι εβδομάδες σε άγνωστο έδαφος της Γάζας ως όμηροι της Χαμάς προέβλεπε παρουσία ψυχολόγων και ειδικών ψυχικής υγείας, οι οποίοι θα κληθούν να τους εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη στις κοινότητές τους την 7η Οκτωβρίου όταν κρίνουν πως είναι η κατάλληλη στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν απελευθερωθεί δύο Αμερικανίδες (μητέρα και κόρη) και δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές. Επίσης, το Ισραήλ έχει ανασύρει τις σορούς τουλάχιστον δύο ομήρων. Συνολικά, περίπου 240 όμηροι είχαν απαχθεί και οδηγηθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου. Η Χαμάς είχε πει πως 50 από τους ομήρους είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών. 

Ισραήλ: Aνταλλαγή ομήρων – κρατούμενων και έπεται συνέχεια-2
REUTERS/Itai Ron

Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου Channel 12, οι ισραηλινές αρχές έχουν ήδη λάβει τη λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν το Σάββατο, κατά τη δεύτερη ημέρα της συμφωνηθείσας ανακωχής, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα παιδιά.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως «έχουμε ολοκληρώσει την επιστροφή των πρώτων ομήρων. Η επιστροφή των ομήρων είναι ένας από τους στόχους του πολέμου. Δεσμευόμαστε να επιτύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου. Είμαστε αφοσιωμένοι στην επιστροφή όλων των ομήρων μας».

Ποιοι είναι οι όμηροι που απελευθερώθηκαν

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα των Ισραηλινών που κρατήθηκαν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για την 78χρονη Μαργκαλίτ Μόζες, η οποία απήχθη από το σπίτι της στο κιμπούτς Νιρ Οζ. Από το ίδιο κιμπούτς απήχθη και η Αντίνα Μόσε, 72 ετών, ο σύζυγός της οποίας σκοτώθηκε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ελεύθερες είναι επίσης τρεις Ισραηλινές μητέρες μαζί με τις κόρες τους. Η 44χρονη Ντανιέλε Αλόνι και η εξάχρονη κόρη της Εμίλια απήχθησαν από το κιμπούτς Νιρ Οζ μαζί με την αδελφή της Σάρον Αλόνι Κούνιο, τον σύζυγό της Νταβίντ Κούνιο και τις δίδυμες κόρες τους Εμα και Γιούλι. Η Ντόρον Κατζ Ασερ, 34 ετών, καθώς και οι δύο κόρες της, 4 και 2 ετών, αιχμαλωτίστηκαν κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Από το Νιρ Οζ προέρχεται και ο 9χρονος Οχάντ Μούντερ-Ζίχρι, ο οποίος απήχθη μαζί με την 54χρονη μητέρα του Κερέν Μουντέρ και την 78χρονη γιαγιά του. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ένατα γενέθλια του Οχάντ πραγματοποιήθηκαν στη Γάζα. Ο παππούς του εξακολουθεί να κρατείται όμηρος.

Αιχμάλωτη παρέμεινε τις τελευταίες εβδομάδες και η 79χρονη Χάνα Πέρι, μαζί με τον 51χρονο γιο της, Νάνταβ Πόπλουελ, ενώ η Χάνα Κατζίρ, η οποία είχε απαχθεί από το Νιρ Οζ μαζί με τον γιο της, εμφανίστηκε σε βίντεο που κυκλοφόρησε από την Ισλαμική Τζιχάντ στις 9 Νοεμβρίου.

Τέλος, η 85χρονη Γιάφα Αντάρ απήχθη επίσης από το Νιρ Οζ. Ο εγγονός της, Ταμίρ, ο οποίος υπερασπιζόταν το κιμπούτς ως μέλος της ομάδας έκτακτης ανάγκης, μεταφέρθηκε επίσης στη Γάζα.

Στη Ραμάλα 39 Παλαιστίνιοι που απελευθερώθηκαν

Τριάντα εννέα Παλαιστίνιοι, 24 γυναίκες και 15 παιδιά, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές, απελευθερώθηκαν την Παρασκευή, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων –μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστινίους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές– ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι 39 απελευθερωθέντες κρατούνταν σε τρεις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Δυτική Οχθη. Οι ισραηλινές αρχές είχαν γνωστοποιήσει νωρίτερα σήμερα ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της αποφυλάκισης κρατουμένων.

Μπάιντεν: «Είναι μόνο η αρχή»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την απελευθέρωση 24 ομήρων της Χαμάς, υπογραμμίζοντας πως θεωρεί ότι «είναι μόνο η αρχή» και πως η συμφωνία είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο ώστε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της ανακωχής προκειμένου να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση περισσότερων απαχθέντων. «Αυτός είναι ο στόχος μας», τόνισε.

«Σήμερα, μπορούμε να αισθανόμαστε ευγνώμονες για την επανένωση οικογενειών με αγαπημένα τους πρόσωπα που κρατούνταν όμηροι επί σχεδόν 50 ημέρες», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στη νήσο Ναντάκετ της Μασαχουσέτης.

Μακρόν: «Μπορούν να υπολογίζουν στην αποφασιστικότητά μας»

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε επίσης την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων από τη Χαμάς, διαβεβαιώνοντας τις οικογένειες των Γάλλων απαχθέντων για την «αποφασιστικότητά» του να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους, καθώς κανένας Γάλλος δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη ομάδα που απελευθερώθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Χαιρετίζω την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ομήρων. Ιδιαίτερες σκέψεις για τους Γάλλους ομήρους και τις οικογένειές τους. Μπορούν να υπολογίζουν στην αποφασιστικότητά μας», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος στην πλατφόρμα Χ. «Συνεχίζουμε να κινητοποιούμαστε στο πλευρό των διαμεσολαβητών για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση όλων», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT