Ρωσοτουρκική συνεργασία

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία 60 ατόμων, μετέβη την Παρασκευή στην Αγκυρα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία 60 ατόμων, μετέβη την Παρασκευή στην Αγκυρα για μια σειρά συναντήσεων υψηλού προφίλ, που θα έχουν απώτερο στόχο τη σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων Τουρκίας Ρωσίας. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Νόβακ είχε μαζί του υψηλόβαθμα στελέχη ρωσικών κολοσσών που διαχειρίζονται πυρηνική ενέργεια (Rosatom), φυσικό αέριο (Gazprom) και πετρέλαιο (Rosneft).

Στο επίκεντρο της ατζέντας τους βρίσκεται η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στην εξαγωγή σιτηρών, ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα τις αγορές του πλανήτη κατά την τελευταία διετία, καθώς και η συζήτηση της πρότασης για την κατασκευή ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία. Πρόσφατα ο Νόβακ είχε δηλώσει πως η Ρωσία, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμες να συνεργαστούν στην κατασκευή αυτού του κόμβου, επισημαίνοντας πως η Gazprom και η τουρκική διαχειρίστρια φυσικού αερίου Botas έχουν ήδη εκπονήσει έναν οδικό χάρτη και το μόνο που μένει είναι να γίνουν οι σχετικές διαβουλεύσεις.

Ο κόμβος αναμένεται να λαμβάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο από ρωσικά, αζερικά αλλά και τουρκικά κοιτάσματα και στη συνέχεια να το προωθεί στην Ευρώπη ως τουρκικό μέσω του αγωγού Turk Stream.

Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθεί η κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στο Ακούγιου, στα νότια παράλια της χώρας, που εγκαινιάστηκε επίσημα το 2015, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο.

Στην Αγκυρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μόσχας για κοινά σχέδια σε πυρηνικά, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Εξαγωγή σιτηρών

Η Τουρκία έχει θέσει τον εαυτό της μεσάζοντα στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπαιξε κεντρικό ρόλο στην υπογραφή συμφωνίας για την εξαγωγή των εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών, από τα οποία εξαρτώνται πολλές φτωχές χώρες, κυρίως στην Αφρική. Στις 17 Ιουλίου, ωστόσο, η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία, καταγγέλλοντας τη Δύση ότι εμποδίζει τη διαδικασία. Εκτός από την πιθανότητα μιας νέας συμφωνίας αναμενόταν, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, να συζητηθούν και οι εξελίξεις στον πόλεμο, περισσότερα από δυόμισι χρόνια μετά την εισβολή.

Από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας αναφέρθηκε πως, μεταξύ άλλων, αναμενόταν να συμμετάσχουν στις συναντήσεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), Ιμπραχήμ Καλίν.

Σύσφιγξη σχέσεων

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν αναθερμάνει τις σχέσεις Αγκυρας και Μόσχας. Αν και στο πρόσφατο παρελθόν ο Ερντογάν δοκίμασε τα όρια του Πούτιν κάνοντας θετικές προς την Ουκρανία δηλώσεις, στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς οι δυο τους έχουν πάρει ακριβώς την ίδια θέση. Πολλοί διεθνείς αναλυτές βλέπουν αυτή τη συγκυρία σαν ιδανική ευκαιρία για τους δύο ισχυρούς άνδρες να «καθίσουν στο τραπέζι» και να συζητήσουν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα, σε μια εποχή που η μεν Ρωσία προσπαθεί να βρει εναλλακτικούς «πελάτες» στον απόηχο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που της επιβλήθηκαν εξαιτίας της εισβολής, η δε Τουρκία επενδύει τεράστια κεφάλαια στην ενεργειακή της αυτονομία, προσπαθώντας παράλληλα να αναδυθεί ως σημαντικός παίκτης στο παγκόσμιο ενεργειακό χρηματιστήριο. Αλλωστε οι δυο τους είχαν δηλώσει στο παρελθόν πως επιθυμούν να συνεργαστούν ώστε η περιοχή να γίνει «ενεργειακή αποθήκη της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT