Ισραήλ: Η Χαμάς καθυστερεί τον δεύτερο γύρο απελευθέρωσης των ομήρων

Ισραήλ: Η Χαμάς καθυστερεί τον δεύτερο γύρο απελευθέρωσης των ομήρων

Σύμφωνα με την Haaretz, η Χαμάς είπε ότι «η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων καθυστερεί λόγω της μη συμμόρφωσης του Ισραήλ με τους όρους της συμφωνίας».

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα βρίσκεται ο δεύτερος γύρος της απελευθέρωσης των ομήρων καθώς η Χαμάς -όπως ανακοίνωσε το ένοπλο τμήμα της- κάλεσε το Ισραήλ να δεσμευθεί για την τήρηση της συμφωνίας και να επιτρέψει την είσοδο φορτηγών βοήθειας στη βόρεια Γάζα.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, σε συνέντευξη Τύπου στον Λίβανο, είπε ότι το Ισραήλ δεν εκπλήρωσε το μέρος της συμφωνίας εκεχειρίας του και ότι από την πλευρά τους έχουν ενημερώσει τους μεσολαβητές για τις παραβιάσεις. Επισήμανε ότι από χθες έχουν εισέλθει στη Γάζα –συνολικά- 340 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και εξ αυτών τα 65 έφτασαν στη βόρεια Γάζα, ένας αριθμός που -όπως τόνισε- είναι λιγότερος από το μισό από αυτόν που συμφώνησε το Ισραήλ.

Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας στο BBC, είπε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις παραβιάσεις της συμφωνίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας από το Ισραήλ, καταγγέλλοντας ότι πέταξε ο drones πάνω από τη νότια Γάζα. Επίσης, ο αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι το Ισραήλ έκανε σημαντικές αλλαγές στον συμφωνημένο κατάλογο των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν. Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στην Μπέιτ Χανούν στη Γάζα, σε μια περιοχή όπου επιτρέπεται στους Παλαιστίνιους να μετακινούνται.

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση ότι ο Νετανιάχου συζητά με τον υπουργό Άμυνας Γκαλάντ, τον υπουργό Γκαντζ και τους επικεφαλής αξιωματούχους ασφαλείας και η πληροφορία που κυκλοφορεί είναι ότι το Ισραήλ σκοπεύει να εφαρμόσει τη συμφωνία μέχρι τα μεσάνυχτα

Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριψαν τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι ο αριθμός των φορτηγών βοήθειας που φθάνουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι μόνο το μισό από αυτό που δεσμεύτηκε το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι την ευθύνη για αυτό φέρει ο ΟΗΕ.

Νωρίτερα, το Times of Israel δημοσιεύει την πληροφορία, επικαλούμενο αξιωματούχο, ότι αν δεν ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της 2ης ομάδας των ομήρων μέχρι τα μεσάνυχτα, θα ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το Κατάρ βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με το Ισραήλ και τη Χαμάς για την επίλυση της καθυστέρησης στις απελευθερώσεις ομήρων «το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με αξιωματούχο που ενημερώθηκε για την κατάσταση που μίλησε στο Reuters.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού -μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM– είπε ότι, εκτός από αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αναμένεται να απελευθερωθούν 13 Ισραηλινοί όμηροι και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Πηγές ασφαλείας της Αιγύπτου δήλωσαν νωρίτερα ότι έλαβαν λίστα από τη Χαμάς με 14 ομήρους, οι οποίοι θα απελευθερωθούν το Σάββατο. Ως εκ τούτου, στη λίστα υπήρχαν τα ονόματα 13 Ισραηλινών και ενός αλλοδαπού.

Την Παρασκευή, η Χαμάς απελευθέρωσε 24 ομήρους, εκ των οποίων οι 13 ήταν Ισραηλινοί. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου, αφού πέρασαν από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα.


Live εικόνα από το πέρασμα της Ράφα


Θετικά σημάδια για παράταση της εκεχειρίας

Την ίδια ώρα, το Κάιρο εξέπεμψε την πληροφορία ότι λαμβάνει «θετικά σημάδια» από όλα τα μέρη σχετικά με μια πιθανή παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα για μία ή ακόμα και για δύο ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) της Αιγύπτου, Ντιάα Ρασγουάν, ανέφερε ότι η χώρα του διεξάγει εκτεταμένες συνομιλίες με όλα τα μέρη για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας. Οπως δήλωσε, η παράταση θα σημαίνει και «την απελευθέρωση περισσότερων κρατουμένων από τη Γάζα και Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές».

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το Reuters, αντιπροσωπεία του Κατάρ επισκέφθηκε το Ισραήλ το Σάββατο για να συζητήσει πιθανή παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Οπως δήλωσε αξιωματούχος που ενημερώθηκε για την επίσκεψη, η ομάδα του Κατάρ συντονίστηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να διασφαλίσει ότι η εκεχειρία και οι απελευθερώσεις ομήρων συνεχίζονται ομαλά.

Ισραήλ: Η Χαμάς καθυστερεί τον δεύτερο γύρο απελευθέρωσης των ομήρων-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT