Γάζα: Σε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης 17 ομήρων από τη Χαμάς

Γάζα: Σε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης 17 ομήρων από τη Χαμάς

Η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε μετά την πολύωρη καθυστέρηση την οποία η Χαμάς απέδωσε στη μη συμμόρφωση του Ισραήλ με τους όρους της συμφωνίας

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσιο τέλος είχε η δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας, καθώς παρά το θρίλερ με την άρνηση της Χαμάς να απελευθερώσει ομήρους, τελικά λίγο πριν τα μεσάνυχτα παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στη Γάζα 17 άνθρωποι: 13 Ισραηλινοί πολίτες (7 παιδιά και 6 γυναίκες) και 4 Ταϊλανδοί, εργαζόμενοι στο Ισραήλ.

Στις 23:25, μεταδόθηκαν εικόνες από την αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού, ενώ μετέβαινε στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Από εκεί, οι όμηροι οδηγήθηκαν στην Αίγυπτο και αμέσως μετά -συνοδεία δυνάμεων των IDF- στο έδαφος του Ισραήλ.

Η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε μετά την πολύωρη καθυστέρηση την οποία η Χαμάς απέδωσε στη μη συμμόρφωση του Ισραήλ με τους όρους της συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ Ανσάρι, ανέφερε ότι θα αποφυλακιστούν 39 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων είναι 33 ανήλικοι και έξι γυναίκες.

Γάζα: Σε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης 17 ομήρων από τη Χαμάς-1

Γάζα: Σε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης 17 ομήρων από τη Χαμάς-2

Ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με πρωτοβουλία του τελευταίου, με τον οποίο συζήτησε «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός».

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον εμίρη και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας και τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Γάζα: Σε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης 17 ομήρων από τη Χαμάς-3

Το θρίλερ και οι αλληλοκατηγορίες

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν το απόγευμα ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα καθυστερήσει, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τη συμφωνία.

Η οργάνωση ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και να τηρηθούν τα «κριτήρια επιλογής» για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, προκειμένου να παραδώσει τους ομήρους στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, είπε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε παραβιάσεις της εκεχειρίας που διέπραξε το Ισραήλ «που συνδέονται με τη βοήθεια (σ.σ. την είσοδο των φορτηγών στη Γάζα) και στους πυροβολισμούς και την αύξηση του απολογισμού των νεκρών», υποστηρίζοντας ότι «κάποιες από αυτές τις παραβιάσεις συνέβησαν χθες και επαναλήφθηκαν σήμερα».

Τόνισε ότι από την Παρασκευή έχουν περάσει στη Γάζα συνολικά 340 φορτηγά, 65 εκ των οποίων έφτασαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, υποστηρίζοντας ότι είναι λιγότερα και από τα μισά από εκείνα που συμφώνησε το Ισραήλ.

Γάζα: Σε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης 17 ομήρων από τη Χαμάς-4

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, αρνήθηκε τις κατηγορίες. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις τηρούν πλήρως την εκεχειρία. 

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε διαβουλεύσεις με τον υπουργό Άμυνας Γκαλάντ, τον υπουργό Γκαντζ και τους επικεφαλής αξιωματούχους ασφαλείας και η πληροφορία που κυκλοφορούσε ήταν ότι το Ισραήλ θα εφάρμοζε τη συμφωνία μέχρι τα μεσάνυχτα κι αν δεν προχωρούσε η απελευθέρωση των ομήρων, θα άρχιζε εκ νέου τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

Γάζα: Σε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης 17 ομήρων από τη Χαμάς-5

Θετικά σημάδια για παράταση της εκεχειρίας

Το μεσημέρι του Σαββάτου, το Κάιρο μίλησε για «θετικά σημάδια» από όλα τα μέρη σχετικά με μια πιθανή παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα για μία ή ακόμα και για δύο ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) της Αιγύπτου, Ντιάα Ρασγουάν, ανέφερε ότι η χώρα του διεξάγει εκτεταμένες συνομιλίες με όλα τα μέρη για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας.

Οπως δήλωσε, η παράταση θα σημαίνει και «την απελευθέρωση περισσότερων κρατουμένων από τη Γάζα και Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές».

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το Reuters, αντιπροσωπεία του Κατάρ επισκέφθηκε το Ισραήλ το Σάββατο για να συζητήσει πιθανή παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Οπως δήλωσε αξιωματούχος που ενημερώθηκε για την επίσκεψη, η ομάδα του Κατάρ συντονίστηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να διασφαλίσει ότι η εκεχειρία και οι απελευθερώσεις ομήρων συνεχίζονται ομαλά.

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί στην Τζενίν

Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Τζενίν νωρίς το απόγευμα «από διάφορες κατευθύνσεις, πυροβολώντας και περικυκλώνοντας κυβερνητικά νοσοκομεία και την έδρα της Ερυθράς Ημισελήνου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT