Υεμένη: Ασφαλές το τάνκερ που κατέσχεσαν ένοπλοι, κατόπιν παρέμβασης του αμερικανικού πολεμικού

Υεμένη: Ασφαλές το τάνκερ που κατέσχεσαν ένοπλοι, κατόπιν παρέμβασης του αμερικανικού πολεμικού

Δύο πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κατά των πλοίων από τις περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πολεμικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανταποκρίθηκε σε κλήση κινδύνου ενός δεξαμενόπλοιου στον Κόλπο του Αντεν, ανοικτά της Υεμένης, που είχε κατασχεθεί από ενόπλους και το πλοίο είναι πλέον ασφαλές, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Κυριακή.

Το δεξαμενόπλοιο, το οποίο μετέφερε φορτίο φωσφορικού οξέος, αναγνωρίστηκε ως το «Central Park» από την εταιρεία του πλοίου. Οι αξιωματούχοι της δεν ταυτοποίησαν τους δράστες.

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός των ΗΠΑ ανέφερε ότι το USS Mason, με τη βοήθεια συμμαχικών πλοίων, ζήτησε να απελευθερωθεί το εμπορικό πλοίο από τους επιτιθέμενους.

Κρατούνται οι δράστες

Πέντε ένοπλοι προσπάθησαν να διαφύγουν με ταχύπλοο αλλά κυνηγήθηκαν από το αμερικανικό πολεμικό πλοίο και τελικά παραδόθηκαν.

Σύμφωνα με τη δήλωση δύο βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι προς τη γενική κατεύθυνση του Mason και του Central Park, αλλά προσγειώθηκαν περίπου 10 ναυτικά μίλια μακριά τους και δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματισμοί.

Το περιστατικό είναι το τελευταίο από μια σειρά επιθέσεων στα ύδατα της Μέσης Ανατολής από τότε που ξέσπασε ο βάναυσος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτό ακολούθησε την κατάσχεση ενός φορτηγού πλοίου που συνδέεται με το Ισραήλ από τους Χούθι της Υεμένης, συμμάχους του Ιράν, στη νότια Ερυθρά Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα. Η ομάδα, η οποία εκτόξευσε επίσης βαλλιστικούς πυραύλους και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ, υποσχέθηκε να στοχεύσει περισσότερα ισραηλινά σκάφη.

Το «Central Park», ένα μικρό δεξαμενόπλοιο χημικών (19.998 μετρικοί τόνοι), το διαχειρίζεται η Zodiac Maritime Ltd, μια διεθνής εταιρεία διαχείρισης πλοίων με έδρα το Λονδίνο που ανήκει στην οικογένεια Ofer του Ισραήλ. Το πλοίο, με σημαία Λιβερίας, ναυπηγήθηκε το 2015 και ανήκει στην Clumvez Shipping Inc, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT