Ισραήλ: Συνάντηση αξιωματούχων Κατάρ και Μοσάντ για επέκταση της εκεχειρίας

Ισραήλ: Συνάντηση αξιωματούχων Κατάρ και Μοσάντ για επέκταση της εκεχειρίας

Σε τροχιά επέκτασης της τετραήμερης εκεχειρίας, που εκπνέει το πρωί της Τρίτης, βρίσκονται Ισραήλ και Χαμάς

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά επέκτασης της τετραήμερης εκεχειρίας, που εκπνέει το πρωί της Τρίτης, βρίσκονται το Ισραήλ και η Χαμάς, με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, αξιωματούχοι του οποίου μετέβησαν επί ισραηλινού εδάφους το Σαββατοκύριακο για διαβουλεύσεις.

Μολονότι το Κατάρ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, απέστειλε εκεί το Σάββατο στελέχη των δικών του υπηρεσιών πληροφοριών για συνεργασία με τη Μοσάντ, με στόχο να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός που άρχισε την περασμένη Παρασκευή.

Αξιωματούχοι της Μοσάντ φιλοξένησαν τους ομολόγους τους από το Κατάρ για να συζητήσουν για την ανάκτηση των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς και άλλα στοιχεία της εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε Iσραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας την Κυριακή.

Η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας του Κατάρ και του Ισραήλ είναι «παραδοσιακά στενή», παρά την έλλειψη επίσημων σχέσεων μεταξύ των χωρών, είπε ο αξιωματούχος.

Το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε το βράδυ της Κυριακής για να συζητήσει το ενδεχόμενο παράτασης της παύσης πυρός.

Ομοίως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι θα εργαστεί για να συμβεί αυτό και συζήτησε το θέμα σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε έτοιμος να δεχθεί μικρή παράταση αν απελευθερώνονται 10 Ισραηλινοί όμηροι ημερησίως.

Παράλληλα εκπρόσωποι της Χαμάς εξέφρασαν επανειλημμένα την Κυριακή την πρόθεσή τους να συνεχιστεί και μετά τις 7 το πρωί της Τρίτης η ανθρωπιστική εκεχειρία, με την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων για τις επόμενες δύο με τέσσερις μέρες.

Η Χαμάς ήδη ολοκλήρωσε το 80% της συμφωνίας επιστροφής ομήρων που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, απελευθερώνοντας 40 Ισραηλινούς, έναν Φιλιππινέζο και 17 Ταϊλανδούς πολίτες τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι είπε στους δημοσιογράφους, «δεν έχουμε ξεχάσει ούτε στιγμή τους ομήρους που κρατούνται σε αιχμαλωσία στη Γάζα για περισσότερες από 51 ημέρες», και τόνισε ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία.

Πηγή: The Jerusalem Post, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT