BBC: Τα Εμιράτα είδαν την COP28 ως ευκαιρία για πετρελαϊκές συμφωνίες

BBC: Τα Εμιράτα είδαν την COP28 ως ευκαιρία για πετρελαϊκές συμφωνίες

Κρίσιμη σύνοδος για το κλίμα, με πρόεδρο τον επικεφαλής των κρατικών πετρελαίων των Εμιράτων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τον ρόλο τους ως οικοδεσπότη των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) ως ευκαιρία για να συνάψουν συμφωνίες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αποκαλύπτει το BBC.

Το βρετανικό μέσο επικαλείται έγγραφα ενημέρωσης που διέρρευσαν, τα οποία καταδεικνύουν σχέδια για συζήτηση συμφωνιών ορυκτών καυσίμων με 15 έθνη.

Το όργανο του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για τη σύνοδο κορυφής της COP28 είπε στο BBC ότι οι οικοδεσπότες αναμένεται να ενεργήσουν χωρίς προκατάληψη ή προσωπικό συμφέρον.

Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν αρνήθηκαν ότι έκαναν συναντήσεις στο πλαίσιο της COP28 για επαγγελματικές συνομιλίες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «οι ιδιωτικές συναντήσεις είναι ιδιωτικές».

Τα έγγραφα –που ελήφθησαν από ανεξάρτητους δημοσιογράφους στο Κέντρο Αναφοράς για το Κλίμα που εργάζονται μαζί με το BBC– προετοιμάστηκαν από την ομάδα COP28 των ΗΑΕ κι αφορούν σε συναντήσεις με τουλάχιστον 27 ξένες κυβερνήσεις ενόψει της συνόδου κορυφής που ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου.

Περιλάμβαναν προτεινόμενα «σημεία συζήτησης», όπως ένα για την Κίνα που λέει ότι η Adnoc, η κρατική εταιρεία πετρελαίου των ΗΑΕ, είναι «πρόθυμη να αξιολογήσει από κοινού τις διεθνείς ευκαιρίες LNG [υγροποιημένου φυσικού αερίου]» στη Μοζαμβίκη, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Τα έγγραφα προτείνουν «να πούμε σε έναν Κολομβιανό υπουργό ότι η Adnoc είναι έτοιμη» να υποστηρίξει την Κολομβία για την ανάπτυξη των πόρων ορυκτών καυσίμων.

Υπάρχουν σημεία συζήτησης για άλλες 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Αιγύπτου, που προτείνουν «να τους πούμε ότι η Adnoc θέλει να συνεργασθεί με τις κυβερνήσεις τους για την ανάπτυξη έργων ορυκτών καυσίμων».

Οι αντιδράσεις είναι πολλές και υπάρχουν φωνές που μιλούν για σύγκρουση συμφερόντων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέλεξαν τον Αχμέτ αλ Τζαμπέρ για να ηγηθεί της COP28, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Adnoc.

«Δεν είναι σαφές σε πόσες περιπτώσεις ο δρ Τζαμπέρ και οι συνάδελφοί του έθεσαν πράγματι αυτά τα ζητήματα στις συναντήσεις της COP28 με ξένες κυβερνήσεις. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ένα έθνος έδωσε συνέχεια στις εμπορικές αυτές συνομιλίες», αναφέρει το BBC.

Στη διάσκεψη των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που θα αρχίσει την Πέμπτη και θα διαρκέσει ως τη 12η Δεκεμβρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται συμμετοχή-ρεκόρ, που θα ξεπεράσει τους 70.000 αξιωματούχους και απεσταλμένους, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΑΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα ταξιδέψει στο Ντουμπάι για την COP28. Παρών αναμένεται να είναι ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκος.

Για λογαριασμό των ΗΠΑ τις διαπραγματεύσεις θα χειριστεί ο ειδικός απεσταλμένος τους για το κλίμα Τζον Κέρι, ο οποίος είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην γερουσιαστής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT