Το Ιράκ θέλει μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα, υπό τον φόβο μιας «περιφερειακής σύγκρουσης»

Το Ιράκ θέλει μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα, υπό τον φόβο μιας «περιφερειακής σύγκρουσης»

Η Βαγδάτη εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος περιφερειακής σύγκρουσης εάν η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας δεν μετατραπεί σε μόνιμη εκεχειρία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράκ θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος περιφερειακής σύγκρουσης εάν η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας δεν μετατραπεί σε μόνιμη εκεχειρία, σύμφωνα με όσα δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος του Ιρακινού πρωθυπουργού.

Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου και έπειτα, ένοπλες οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν, όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες εντός του Ιράκ, εξαπέλυαν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών και Αμερικανών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και στη Συρία αφότου ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ορισμένες από τις κυριότερες ιρακινές ένοπλες οργανώσεις που ευθύνονται για τις πρόσφατες επιθέσεις, όπως οι Καταΐμπ Σαγίντ αλ Σουχάντα και Καταΐμπ Χεζμπολάχ, ανακοίνωσαν ότι θα σεβαστούν μεν την κατάπαυση του πυρός υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους όταν αυτή η κατάπαυση τερματιστεί. Παράλληλα διαμήνυσαν ότι θα επιδιώξουν και την εκδίωξη των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Στο Ιράκ σταθμεύουν σήμερα περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες.

«Ολόκληρη η περιοχή είναι στην κόψη μιας καταστροφικής σύγκρουσης που μπορεί να περιλαμβάνει τους πάντες και το πόσο θα επεκταθεί ή πώς θα ελεγχθεί είναι άγνωστο», είπε ο Φαρχάν Αλαντίν, σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι. «Για αυτόν τον λόγο, θεωρούμε ότι κάθε εκεχειρία είναι ωφέλιμη και σημαντική σε αυτό το στάδιο, πρώτα για τους ανθρώπους στην Παλαιστίνη και στη Γάζα αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT