Το παρασκήνιο των ανταλλαγών ομήρων με κρατούμενους – Δύο πρωταγωνιστές μιλούν στην «Κ»

Το παρασκήνιο των ανταλλαγών ομήρων με κρατούμενους – Δύο πρωταγωνιστές μιλούν στην «Κ»

«Καμία μέρα δεν είναι σαν τις άλλες», λέει η Λουσίλ Μαρμπό, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, ενώ ο Παλαιστίνιος υπουργός Καντούρα Φάρις επισημαίνει «προβλήματα κατά τη διάρκεια των σημερινών διαπραγματεύσεων»

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματεύσεις για την τέταρτη φάση ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους που είναι προγραμματισμένη για απόψε, βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Ο αριθμός των ατόμων που πρόκειται να ελευθερώσουν τις επόμενες ώρες οι δύο πλευρές δεν έχει γίνει γνωστός, ωστόσο οι οικογένειες των Ισραηλινών που αναμένεται να συναντήσουν σήμερα τους δικούς τους ύστερα από πενήντα ημέρες ομηρίας είναι ήδη ενήμερες από τις Αρχές της χώρας.

«Καμία μέρα δεν είναι σαν τις άλλες», λέει στην «Κ» η Λουσίλ Μαρμπό, εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής αντιπροσωπείας του Ερυθρού Σταυρού, που έχει αναλάβει το επιχειρησιακό σκέλος της ανταλλαγής Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ως ουδέτερος διαμεσολαβητής. «Την Παρασκευή απελευθερώθηκαν (από τη Χαμάς) περισσότεροι όμηροι απ’ όσους περιμέναμε, το Σάββατο η ανταλλαγή καθυστέρησε πολύ και οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι δεν απελευθερώθηκαν πριν τις δύο τα ξημερώματα. Την Κυριακή τα πράγματα λειτούργησαν απρόσκοπτα αλλά οι συνάδελφοί μας είναι σε ετοιμότητα για να προσαρμοστούν σε ό,τι καινούργιο προκύψει. Τώρα περιμένουν πάνω από το τηλέφωνο, μέχρι να τους ανακοινώσουν οι δύο πλευρές ότι η επιχείρηση ξεκινάει».

«Υπάρχουν κάποια προβλήματα κατά τη διάρκεια των σημερινών διαπραγματεύσεων», δήλωσε και ο Παλαιστίνιος υπουργός Καντούρα Φάρις, αρμόδιος για τους νυν και πρώην κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ. «Αναμένουμε σήμερα να απελευθερωθούν 33 Παλαιστίνιοι και 11 Ισραηλινοί», αποκαλύπτει ο ίδιος στην «Κ».

Το έμβλημα που αναπτερώνει το ηθικό

Συνολικά 58 Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνταν στη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου, έχουν αφεθεί ελεύθεροι τις τελευταίες τρεις ημέρες που διαρκεί η συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός.

Ανάμεσα στους ομήρους βρίσκονται και 23 ανήλικοι από δύο έως 18 χρονών, ορισμένοι από τους οποίους έχασαν τους δικούς τους μετά την εισβολή της Χαμάς στα ισραηλινά κιμπούτς και το μακελειό που ακολούθησε.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η Αβιγκεϊλ Αϊνταν που έκλεισε τα τέσσερα κατά τη διάρκεια της ομηρίας της, απήχθη από σπίτι γειτόνων της, στο οποίο το μικρό παιδί είχε φτάσει με τα πόδια μετά τη δολοφονία των γονιών της από στρατιώτες της Χαμάς, στο κιμπούτς Κφαρ Αζά.

Πολλοί από τους 117 Παλαιστίνιους που απελευθερώθηκαν από τις ισραηλινές φυλακές είχαν συλληφθεί ως ανήλικοι για τη «δημόσια δράση» σύμφωνα με τον κ. Φάρις, εννοώντας τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις υπέρ της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης. «Για τίποτα σημαντικό, ούτε επικίνδυνο. Πράγματα για τα οποία στην Ελλάδα δεν συλλαμβάνουν τον κόσμο», όπως λέει χαρακτηριστικά. Οι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν επέστρεψαν στις περιοχές όπου διέμεναν, κυρίως στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Οχθη και μόνο ένας στη Γάζα.

«Αυτό που έχουμε δει στις τελευταίες τρεις επιχειρήσεις ανταλλαγής είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν ομήρους ή κρατούμενους ευάλωτα άτομα. Πρόκειται για γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», σημειώνει η Λουσίλ Μαρμπό, καθώς περιγράφει τις στιγμές που ο Ερυθρός Σταυρός διεκπεραιώνει την ανταλλαγή των ατόμων.

«Οι συνάδελφοί μας βιώνουν έντονα συναισθήματα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Οταν οι άνθρωποι που πρόκειται να απελευθερωθούν αντικρίζουν το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού βλέπεις την ελπίδα να φωτίζει τα πρόσωπά τους, γιατί ξέρουν ότι η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί, η συμφωνία επιτεύχθηκε και πως σε λίγο θα είναι ασφαλείς, μαζί με τους δικούς τους».

Παράταση της εκεχειρίας

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ από πηγές που πρόσκεινται στο Κατάρ, η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός πρόκειται να επεκταθεί για δύο ακόμα ημέρες.

«Ελπίζουμε η εκεχειρία να συνεχισθεί», λέει ο Παλαιστίνιος υπουργός Καντούρα Φάρις. «Αυτή είναι η μόνη μου ελπίδα και όλων των Παλαιστινίων» προσθέτει, ενώ η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού περιγράφει μια κατάσταση φρίκης στη Γάζα, όσο οι συνάδελφοί της προσπαθούν να περιθάλψουν ασθενείς που φέρουν βαρύτατα τραύματα –οι μισοί εκ των οποίων παιδιά- με ελάχιστα διαθέσιμα ιατρικά μέσα.

«Οι όμηροι θα πεθάνουν μόνο αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, από πυρά του Ισραήλ», τονίζει ο Καντούρα Φάρις. Σύμφωνα με τον ίδιο οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι διπλασιάστηκαν μετά τις 7 Οκτωβρίου και σήμερα στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται 350 ανήλικα αγόρια και 90 γυναίκες, από 183 και 38 αντίστοιχα που κρατούνταν πριν την επίθεση της Χαμάς. Οι όμηροι της Χαμάς, Ισραηλινοί και άτομα άλλων εθνικοτήτων, υπολογίζονταν από την αρχή σε περίπου 240. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT