Παλαιστινιακό: «Μόνη λύση αυτή των δύο κρατών», διαμηνύουν Ευρωπαίοι και Αραβες

Παλαιστινιακό: «Μόνη λύση αυτή των δύο κρατών», διαμηνύουν Ευρωπαίοι και Αραβες

Συνολικά 40 υπουργοί Εξωτερικών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Βαρκελώνη για να πάρουν μέρος στο φόρουμ της Ενωσης για τη Μεσόγειο

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κοινή πεποίθηση ότι η λύση στη βάση των δύο κρατών είναι η καλύτερη «απάντηση» στην τρέχουσα σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης εξέφρασαν Ευρωπαϊκή Ενωση και αραβικά κράτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των οποίων συναντήθηκαν σήμερα στη Βαρκελώνη στο πλαίσιο της Ενωσης για τη Μεσόγειο (UfM) που αποτελεί εδώ και 15 χρόνια ένα διπλωματικό φόρουμ των «27» με τον αραβικό κόσμο.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε από την πλευρά του ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τη λήξη του πολέμου καθώς, όπως ο ίδιος εκτιμά, αποτελεί τη μόνη «βιώσιμη λύση» για τη μελλοντική ηγεσία της Γάζας, τον έλεγχο της οποίας έχουν προς το παρόν οι ισλαμιστές της Χαμάς.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση των 40 υπουργών Εξωτερικών από χώρες της Ε.Ε, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής με αποκλειστικό αντικείμενο τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη «της λύσης των δύο κρατών»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας διευκρίνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να διεξαγάγει εκλογές και να βελτιώσει τη λειτουργία της ώστε να αποφευχθεί ένα «κενό εξουσίας», ενώ παράλληλα προσέθεσε αυτό που είχε αναφέρει στην εισαγωγική του παρέμβαση το πρωί ότι δηλαδή «η ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης έχει εξελιχθεί σε στρατηγικό πρόταγμα για ολόκληρη των ευρωμεσογειακή κοινότητα και πέραν αυτής».

Η ευρωμεσογειακή σύνοδος διεξήχθη εν μέσω της τετραήμερης παύσης των εχθροπραξιών που επετεύχθη με τη διπλωματική συμβολή του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών ανοίγοντας τον δρόμο για την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους καθώς και για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ελπίδα για παράταση της εκεχειρίας

Ο Μπορέλ πάντως εξέφρασε την ελπίδα η τετραήμερη εκεχειρία που ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής να κρατήσει «αρκετές ακόμα ημέρες». Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του έγιναν πριν από τη σχετική συμφωνία για παράταση δύο ημερών που ανακοινώθηκε εν τω μεταξύ σήμερα.

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι. Εάν δεν συμβεί αυτό, όπως είπε, ο αριθμός των νεκρών θα διπλασιαστεί, καθώς ο πληθυσμός της Γάζας έχει συγκεντρωθεί πλέον στα νότια της περιοχής. «Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να εξαντλήσουμε την απαραίτητη πίεση ώστε η ισραηλινή κυβέρνηση να μη συνεχίσει να σκοτώνει αθώους ανθρώπους, ώστε να μπορούμε να μετράμε τα θύματα», είπε χαρακτηριστικά. Ο Αλ Μαλίκι δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή που έχασε τον έλεγχο της Γάζας το 2007 πρέπει να επιστρέψει, προσθέτοντας ότι «είμαστε ήδη εκεί όλο αυτό το διάστημα. Εχουμε άλλωστε 60.000 δημοσίους υπαλλήλους εκεί».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι ο παλαιστινιακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει ποιος θα τον κυβερνά και προσέθεσε ότι οι συζητήσεις για την επόμενη διοίκηση της Γάζας θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία μιας οντότητας που θα περιλαμβάνει και τη Δυτική Οχθη.

Εκ μέρους του Αραβικού Συνδέσμου, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ Μπιν Φαχράν Αλ Σαούντ τόνισε ότι θα πρέπει οι προσπάθειες να επικεντρωθούν πλέον στο «πώς θα ξεπεράσουμε την τρέχουσα κρίση και θα προχωρήσουμε προς ένα αξιόπιστο και σοβαρό σχέδιο για την ειρήνη. Δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική παρά η αναβίωση της λύσης των δύο κρατών».

«Αξιόπιστη προοπτική για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους»

Παρά την εντύπωση συναίνεσης μεταξύ Ε.Ε – αραβικών κρατών, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πάντως αναφέρθηκε σε κάποιους Αραβες εταίρους «που δεν θέλουν να μιλήσουν για την επόμενη μέρα στη Γάζα χωρίς να έχουν σαφή και αξιόπιστη πολιτική προοπτική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε σήμερα να εργαστούμε από κοινού για την οικοδόμηση ενός τέτοιου πολιτικού ορίζοντα».

Προσέθεσε παράλληλα ότι «η Χαμάς είναι κάτι περισσότερο από μια οργάνωση (…) Είναι μια ιδέα, μια ιδεολογία. Και δεν μπορείτε να σκοτώσετε μια ιδέα εκτός αν μπορείτε να αποδείξετε ότι έχετε μια καλύτερη. Για να νικήσουν την ιδεολογία της Χαμάς, οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται μια αξιόπιστη πολιτική προοπτική για την ίδρυση κράτους».

Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες «το συντομότερο δυνατό» με τη στήριξη ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.

Χωρίς παρουσία του Ισραήλ

Οι εν λόγω συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή διεξήχθησαν πάντως χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του Ισραήλ μετά την πρόσφατη διπλωματική διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και της ισπανικής. Μετά την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με τον Βέλγο ομόλογό του Αλεξάντερ ντε Κρόο την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ προκλήθηκε ένταση με το Τελ Αβίβ το οποίο κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι στηρίζουν την τρομοκρατία λόγω των επικρίσεών τους έναντι των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την απουσία του Ισραήλ αλλά ανέφερε ότι ελπίζει πως θα δώσει το «παρών» σε επόμενες συναντήσεις αφού άλλωστε αποτελεί ιδρυτικό μέλος του εν λόγω ευρωμεσογειακού φόρουμ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT